A héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén immár másodszor.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára,

de az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Legutóbb, augusztus 17-én a Standard & Poor's megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással.

Ugyanígy tett a magyar osztályzat vizsgálatára általa kijelölt idei első időpontban, március 9-én a Fitch Ratings is, amely szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a hosszú távú BBB mínusz magyar szuverén adósbesorolást.

A Standard & Poor's az idén már nem vizsgálja Magyarországot.

A Fitch Ratings pénteki időpontja után már csak egy hitelminősítői felülvizsgálat szerepel a Magyarországra kijelölt idei menetrendben: november 23-án a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban Baa3 besorolással jelölt – a másik két cég minősítésével azonos szintű – magyar államadós-osztályzatot.

A Moody's – egyedüliként a három globális hitelminősítő közül – stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

Illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A sort a Standard & Poor's kezdte február 16-án. A cég – csakúgy, mint az augusztusi második időpontban – akkor is megerősítette Magyarország BBB mínusz/A-3 besorolását, érvényben hagyva a pozitív kilátást.

A Moody's az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén szerepelt, de akkor ez a cég nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába,

az addigi Ba1-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású Baa3-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban – a júniusi dátum előtt tavaly március 3-án, július 7-én és október 20-án – szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban Magyarországot.

Tavaly a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását.