A BMW debreceni beruházása jócskán megdobja a helyi ingatlanárakat

EGYÉB TÁRGY egyházi épület ÉPÜLET épületfotó fa FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA klasszicizmus Kossuth tér KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY légi felvétel lombosfa madártávlat műemlék MŰVÉSZETI STÍLUS NÖVÉNY Református Nagytemplom TÁRGY templom torony toronyóra városkép
A debreceni Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci szakértők szerint a BMW július végén bejelentett debreceni beruházása az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak, és drágulnak az albérletek is.
Vágólapra másolva!

Hasonló folyamat játszódott le korábban a Győrben és a Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására. Kecskeméten például 2012-ben a lakások átlagos négyzetméterenkénti reális ára (amennyiért a lakást valóban el lehetett adni) 230 ezer forint volt. Ez 2017 végére 282 ezer forintra emelkedett, míg ma már eléri a 305 ezer forintot.

Az albérletárak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig elérték a 2000 forintot.

A debreceni Kossuth tér Forrás: MTI/Oláh Tibor

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméterára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forintért lehetett eladni egy négyzetmétert. Az albérletek – egyetemi város lévén – ennél markánsabban drágultak, és tavaly év végén meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, szemben a 2010-es 1400 forinttal.

Az árak azóta tovább emelkedtek, és idén augusztusban már elérték a 2120 forintot.

A szakértő szerint a debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír nyilvánosságra hozatala után emelkedett, és a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 340-350 ezer forintot, majd a 360-370 ezer forintot is.

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, hogy a drágulás még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban növekednek az árak, mint azt korábban több szakértő is előre jelezte.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Valószínűleg a következő egy évben mintegy 5-7 százalékos emelkedés lesz a debreceni lakáspiacon,

de úgy véli, az „árrobbanás” az üzem megnyitása előtti 3 hónapban következik be, amikor már elindul a próbatermelés, és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW, és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni.