A BMW debreceni beruházása jócskán megdobja a helyi ingatlanárakat

2018.08.28. 14:41

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a BMW július végén bejelentett debreceni beruházása az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak, és drágulnak az albérletek is.

Hasonló folyamat játszódott le korábban a Győrben és a Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására. Kecskeméten például 2012-ben a lakások átlagos négyzetméterenkénti reális ára (amennyiért a lakást valóban el lehetett adni) 230 ezer forint volt. Ez 2017 végére 282 ezer forintra emelkedett, míg ma már eléri a 305 ezer forintot.

Az albérletárak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig elérték a 2000 forintot.

A debreceni Kossuth térForrás: MTI/Oláh Tibor

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméterára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forintért lehetett eladni egy négyzetmétert. Az albérletek – egyetemi város lévén – ennél markánsabban drágultak, és tavaly év végén meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, szemben a 2010-es 1400 forinttal.

Az árak azóta tovább emelkedtek, és idén augusztusban már elérték a 2120 forintot. A szakértő szerint a debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír nyilvánosságra hozatala után emelkedett, és a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 340-350 ezer forintot, majd a 360-370 ezer forintot is.

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, hogy a drágulás még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban növekednek az árak, mint azt korábban több szakértő is előre jelezte.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Valószínűleg a következő egy évben mintegy 5-7 százalékos emelkedés lesz a debreceni lakáspiacon, de úgy véli, az „árrobbanás” az üzem megnyitása előtti 3 hónapban következik be, amikor már elindul a próbatermelés, és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW, és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni.