Majdnem félmillió dollárért kelt el Dumbo az aukción

2018.08.28. 20:30

Múlt hétvégén Los Angelesben tartották a Disneyland szórakoztatópark járműveinek és kellékeinek aukcióját. Az érdeklődők összesen 8,3 millió dollárért licitáltak a Disney-tárgyakra, például az egyik repülő autóra önmagában 483 ezer dollárt ajánlott egy vásárló, csak azért, mert olyan formájú volt, mint Dumbo, a repülő kiselefánt. 

Háromszoros áron, 483 ezer dollárért (133,5 millió forint) kelt el a Dumbo alakú kisautó, eközben David Copperfield illuzionista egy óriási neon D betűt vásárolt meg a Disneyland Hotelről 86 ezer dollárért (23,7 millió).

IllusztrációForrás: Getty Images/Mark Wilson

A 900 tételből álló kollekció kétnapos aukcióját a Van Eaton galéria vezényelte le, a tárgyakat még augusztusban egy kiállítás keretében mutatták be a leendő licitálóknak. Több tízezren látogatták meg az aukciót megelőző kiállítást, sőt, még egy esküvő helyszínéül is szolgált.

Richard Kraft 25 évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a hollywoodi relikviákat, és a hétvégi aukció után boldog tulajdonosa lett a Dumbo-járműnek, Josénak, a beszélő papagájszobornak, valamint egy disneylandi szemeteskukának is.

Még mindig sokkos állapotban vagyok, hogy ezeket én hoztam el, olyan érzés, mintha megnyertem volna a lottófőnyereményt – nyilatkozta Kraft a Reutersnek.

IllusztrációForrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Lui Siu Wai

Az aukció legdrágább darabja egy, az 1950-es években készült Skyway gondola volt, amit 621 ezer dollárért (171,7 millió forint) vásárolták meg – tájékoztatott a galéria.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK