A Dow Jones is kitört a nagy nyomás alól

tőzsdék
NEW YORK, NY - JANUARY 21: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in the afternoon of January 21, 2016 in New York, NY. With a bounce in oil prices, the Dow Jones Industrial Average rose 115.94 and finished the day at 15,882.68. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai Dow Jones részvényindex kitört egy rendkívül hosszú ideje fennálló korrekciós tartományból, a befektetők elkezdhették zsebre tenni a profitot augusztusban. A nagy kérdés most az, vajon a következő hónapokban mekkora tér lesz még a piac tovább emelkedése előtt.
Vágólapra másolva!

Nagy nap volt a hétfő az amerikai részvénypiac számára. A Dow Jones Industrial Average index ugyanis kitört a korrekciós tartományból, amelytől már több mint hat hónapja szenvedett. Ráadásul 223 kereskedelmi nappal 1961 óta ez volt a leghosszabb korrekciós időszak a Dow számára – írja a MarketWatch.

Kitörés a korrekcióból

A széles körű hétfői rali elsősorban annak volt köszönhető, hogy a befektetők elkezdtek reménykedni abban, viszonylag békésen megoldhatók a globális kereskedelmi konfliktusok. Különösen, mert Donald Trump amerikai elnök megállapodást ért el Mexikóval, és ezzel új fejezet nyílhat a két ország bilaterális kapcsolatában.

Hétfő előtt azonban az amerikai blue chip papírokat tömörítő Dow Jones nem tudott kitörni abból a sávból, amelynek felső határa 10 százalékkal volt a március 23-án elért 23 533,20 pontos mélypont fölött.

A Dow egyébként február 8-án lépett be a korrekciós tartományba, amikor 10 százalékot esett a január 26-án beállított rekordmagassághoz képest.

Bár a technikai elemzők többsége onnantól számítja a kitörést, amikor egy mutató meghaladja a 10 százalékos emelkedést a korrekciós mélyponthoz képest, vannak olyanok, akik szerint új csúcsot kell beállítani az igazi, érdemi kilépéshez.

A Dow Jones hétfőn 1 százalékos emelkedéssel 26 049 ponton zárt, amivel először érte el a 26 000 pontos tartományt február eleje óta. Az S&P 500 index a múlt héten elért történelmi esemény után pénteken új csúcsot állított be, január 26-a óta először.

Zsebre tett profitok?

Mindeközben úgy tűnik, az augusztusi részvénypiaci emelkedések igencsak megbüntették azokat a pesszimistákat, akik úgy számoltak, már nincs több mozgástér fölfelé az amerikai indexek számára. Főleg, hogy az amerikai mutatók igen jelentős különbséggel múlták felül a nemzetközi versenytársaikat.

Hétfőn a Dow Jones 1,5 százalékos, az S&P 500 2,1 százalékos, míg a Nasdaw Composite Index 3,6 százalékos plusban állt augusztusban, és mindhárom mutató pozitív tartományban fejezte be a hónap utolsó hetének első kereskedési napját.

Bár az augusztusi volatilitás igen jelentős nyereségeket tett lehetővé, a MarketWatch szerint

annak sem kell túlzottan fájlalnia a fejét, aki inkább úgy döntött, a nyár utolsó hónapjában zárja a pozícióit, és inkább zsebre teszi az eddig elért nyereségeket.

A mostani felfutás ugyanis igen könnyen semmivé válhat, ha azt nézzük, a kereskedelmi konfliktusok, illetve az amerikai politikai élet belső drámái milyen gyorsan tudják felforgatni a befektetői hangulatot.