Kedvezőbben látják anyagi helyzetüket a magyarok

2018.08.28. 17:02

A Pénziránytű Alapítvány megbízásából az OECD által kidolgozott módszertan mentén a GfK 1000
fős reprezentatív kutatást végzett el, melyben a magyar lakosság pénzügyi tájékozottságát és
pénzügyi kultúráját mérték.

A felmérés szerint a hazai lakosság anyagi helyzete egyértelmű javulást mutat: 2010 óta 34 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek az elmúlt egy évben nem mindig fedezte a jövedelmük a megélhetési költségeiket. A vizsgált időszakban egyre kevesebben csökkentették a kiadásaikat, illetve használták fel megtakarításaikat a napi kiadások fedezésére.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Nemzetközi módszertan alapján zajlik az értékelés

Tevékenységének eredményessége érdekében a Pénziránytű Alapítvány rendszeresen méri a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának helyzetét.

Az Alapítvány felmérései az OECD „International Network on Financial Education" kezdeményezéséhez csatlakoznak, a módszertan követi a nemzetközileg egységes kereteket.

A 2010-ben, 2015-ben, majd pedig ebben az évben megismételt felmérés nyomon követhetővé teszi a változásokat, nem csak a lakosság pénzügyi tudatosságának, de anyagi helyzetük megítélésének terén is.

Jelentős javulás a magyarok anyagi helyzetében

A kutatás szerint folyamatosan csökkenő tendenciát mutat azok aránya, akik háztartási költségvetést készítenek. Az idei évben ez csupán a felmérésben résztvevők ötödére (21 százalék) volt jellemző, míg nyolc évvel ezelőtt minden harmadik (32 százalék) megkérdezett tervezte meg bevételeit és kiadásait.

A háztartási költségvetést készítők száma együtt mozog azokéval, akik az elmúlt egy év során úgy látták, hogy jövedelmük nem fedezi a kiadásaikat.

A felmérés szerint a lakosság anyagi helyzete jelentős javulást mutat 2010-2018 között.

Nyolc év alatt 34 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek az elmúlt egy évben nem mindig fedezte a jövedelmük a megélhetési költségeiket.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Lacheev/Lacheev Roman

A vizsgált időszakban egyre kevesebben csökkentették a kiadásaikat, illetve használták fel a megtakarításaikat a napi kiadások fedezésére.

A pozitív tendencia a kutatás megállapítása szerint a megélhetési nehézségek enyhülésével áll összefüggésben, amelynek hátterében a kedvezőbb munkanélküliségi, GDP és inflációs adatok, valamint a pozitív jövőkép térnyerése áll.