Az MNB megbüntette az NHB Bankot

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki az NHB Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó hiányosságok miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó ellenőrzést végzett az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank). A vizsgálat 2015. december 31. napjával kezdődően tekintette át a hitelintézet pénzügyi szolgáltatási tevékenységét.

A jegybanki vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy a vállalatirányítás területén az NHB Bank kiszervezett tevékenységeinek bejelentése, ellenőrzése és szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

A hitelkockázat kezelés körében probléma volt többek között a bank ügyletminősítési eljárásával, valamint az ügyfélminősítésre, a kockázatvállalásra (különösen a döntéshozatali mechanizmusra) és a fedezetértékelésre vonatkozó szabályzataival, illetve azok alkalmazásával.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Hiányosságokat tárt fel továbbá a bank likviditási és piaci kockázatkezelését, számviteli gyakorlatát, egyes nyilvántartásait, az informatikai rendszer védelmét és a tőkemegfelelés felülvizsgálatát érintően. Probléma volt emellett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenysége – elsősorban a tényleges tulajdonosok ellenőrzése – körében is.

Az MNB a jogsértések miatt 19 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, és a hitelintézet több jogsértést már a vizsgálat alatt kijavított.