Itt a növényi alapú tartósítószer

2018.08.28. 15:00

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói felfedeztek egy, a mesterséges változatoknál hatékonyabb, növényi alapú élelmiszer-tartósító szert – írja az Élelmiszer Online a ScienceDaily alapján.

Az új, teljesen természetes anyag rendkívül sokáig tudja frissen tartani az élelmiszereket. A kutatócsapat eredményeit az egyik rangos élelmezéstudományi lapban publikálta.

Nagyságrendekkel jobb eredmények

A szakemberek bizonyos élelmiszeripari mikrobákba ültették a növények flavonoidtermelő mechanizmusát, és így a rendkívül kicsi élőlények egy olyan anyag előállításába kezdtek, amely 100 százalékban természetes eredetű, semmilyen további feldolgozást nem igényel, és példátlanul időtállóvá tesz a táplálékot.

Miközben a tesztek alatt a kereskedelmi célú mesterséges élelmiszer-tartósító szereket tartalmazó, hűtetlen élelmiszermintákat (gyümölcslé, hús) a baktériumok 6 órán belül megfertőzték,

a szerves verzió 2 napig frissen tartotta a táplálékot.

Az anyag alkalmazása új távlatokat nyithat az élelmiszer-tartósítás területén.

A gyártók a jelenlegieknél olcsóbb és természetesebb megoldáshoz jutnak.

IllusztrációForrás: Getty Images/yulkapopkova/Yulkapopkova

Ez azt is jelenti, hogy egyszerre egészségesebb, illetve hosszabb ideig biztonságosan eltartható termékeket fenntarthatóbb rendszerekkel állíthatják majd elő.

Az egyetemi kutatócsoport munkáját az intézmény Élelmezéstudományi és Technológiai programjának igazgatója, William Chen professzor irányítja.

A szakemberek közölték, eddig is együttműködtek multinacionális élelmiszeripari vállalatokkal, hogy közösen határozzák meg az új kutatási irányokat az élelmiszerellátással kapcsolatos kérdések tekintetében, és ez a jövőben is folytatódik.