Százmilliós érmével készülnek a csehek a korona ünnepére

2018.08.28. 12:00

2019-ben lesz 100. éve, hogy megjelent a volt Csehszlovákia pénzneme, a korona.

Az évfordulóra szakmai rendezvényekkel, kiállításokkal, valamint különleges emlékérmékkel és egyedi címletekkel készül a Cseh Nemzeti Bank.

A korona koronája

A pénzintézet honlapján már olvashatók azok a tervezett rendezvények és emlékérme-kibocsátások, melyekkel a bank a csehszlovák korona kibocsátásának 100. évfordulójára emlékezik.

A pénzfajtát 1919. áprilisában vezették be, az 1918 őszén megalakított Csehszlovákia fizetőeszközeként.

A jegybank hétfői közleménye szerint a kizárólag kiállítási célokra szolgáló fémpénz súlya 130 kilogramm, átmérője több mint fél méter, vastagsága pedig 45 milliméter lesz.

Cseh koronaOrigo

A rendkívüli pénzérmét 2019. január 31-én mutatják be a közönségnek - közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője, aki szerint ez lesz a legnagyobb és legdrágább érme, amelyet valaha is kiadott a cseh, illetve az egykori csehszlovák nemzeti bank.

Az érme nominális értéke 100 millió cseh korona (1,2 milliárd forint) lesz.

Az aranykorona az eddigi legnagyobb, Európában készült érme lesz, míg a világon csak egyetlen ennél nagyobb érme létezik - mondta Fiserová újságíróknak.

IllusztrációForrás: Photononstop/Photononstop/Charlie Abad

A százmillió koronás aranyérme a jegybank várakozásai szerint a csehszlovák korona kibocsátásának centenáriuma alkalmából zajló rendezvények egyik központi eleme lesz.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után 1918. október 28-án létrejött Csehszlovák Köztársaság 1919. április 10-én vezette be saját pénznemét, a csehszlovák koronát. Az első időkben azonban csak papírpénzek voltak, a koronás pénzérmék 1922-ben kerültek forgalomba.