Tállai András: Tízmilliárdok kamatoznak kötvényekben a gyerekeknek

2018.08.28. 09:45

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a babakötvény jó hozamot biztosít. Erről beszélt Tállai András is, aki szerint már 160 gyereknek kamatozik valamennyi összeg a számláján. Összesen 47 milliárd forintnyi összeg van babakötvényeken.

A Magyar Idők nevű napilapnak adott interjút a Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ebben Tállai azt mondta, hogy július végéig közel 16 ezer start-értékpapírszámlát nyitottak a szülők, a nagyszülők gyerekeiknek, unokáiknak.

Így már mintegy 160 ezer gyereknek kamatozik kisebb-nagyobb összeg babakötvényben.

Jelenleg 47 milliárd forintja van a jövő generációinak babakötvényben.

Miért jó a babakötvény?

Az ennél a megtakarítási formánál elérhető kamat túlszárnyalja a bankbetéttel vagy más állampapírral elérhető hozamot.

Migráció helyett a gyermekvállalást kell támogatni, az utódok felneveléséhez pedig a lehető legtöbb támogatást meg kell adnia az államnak, ezek között az anyagi segítségnek is szükségképpen szerepelnie kell – fogalmazott a lapnak Tállai András.

Tállai AndrásForrás: MTI/Balogh Zoltán

Hogy működik?

Az állam jelenleg 42 500 forint életkezdési támogatást adott, illetve ad automatikusan minden 2005. december 31. után született gyermeknek.

Január elseje óta pedig a 2017. június 30-a után született, külföldön élő gyerekek is kapnak életkezdési támogatást. Az összeget a Magyar Államkincstár írja jóvá, babakötvény azonban csak akkor válhat ebből a pénzből, ha valamely hozzátartozó kincstári start-értékpapírszámlát nyit a gyereknek.

A kincstár minden start-számlára befizetett forintot a törvényben rögzített módon automatikusan babakötvénybe fektet. A garantált és a befizetett összegek kamatoznak: az adott évi kamat az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet 3 százalékos kamatprémium egészít ki. Az államtitkár kiemelte, hogy a családtagok befizetései után az állam minden évben támogatást nyújt, amelynek mértéke a befizetett összeg tíz százaléka, de legfeljebb hatezer forint lehet.