Tőzsdére megy a kínai Tesla

2018.08.28. 13:08

Az elektromos autókat gyártó kínai Nio az Egyesült Államokban vonul tőzsdére. A vállalat vezetése azt várja, hogy legalább 1,8 milliárd dollár tőkét sikerül gyűjteniük.

A sanghaji alapítású Nio a tőzsdére lépéssel szeretne több jövőbeli projektet finanszírozni, köztük egy új elektromos SUV gyártását. A vállalat az első nyilvános kibocsátás (IPO) segítségével 1,8 milliárd dollárt tervez bezsebelni.

Amennyiben a Nionak sikerül elérnie a kitűzött célt, úgy övék lenne az idei év negyedik legnagyobb IPO-ja az AXA, a PagSeguro Digital és a iQIYI mögött. A Nio részvényeivel a New York-i értéktőzsdén kereskednek majd. A vállalat papírjait a Goldman Sachs és a J. P Morgan kezeli.

A Nio EP9 elektromos autójaForrás: Imaginechina/Bei ma - Imaginechina/Bei Ma

A Nio neve magyarul annyit tesz, hogy "érkezik a kék ég". Az elektromos autók gyártásával foglalkozó társaságot 2014-ben alapították, első kocsijukat, az EP9-et pedig 2016-ban mutatták be.

A céget nem hiába hívják a kínai Teslának, hiszen az elektromos autók mellett más hasonlóságok is felfedezhetőek a két cég között, mivel a Nio is hatalmas összegeket veszít évente, miközben rohamosan égetik el a pénzt.

A Nio idén számolt be először nyereségről, azonban csupán 6,7 millió dollárról, miközben a vállalat az előző évet 758,8 millió dolláros veszteséggel zárta. Az idei évben már 549 millió dollárt költöttek, ezzel szemben a teljes előző évben 691 milliót.