Okoskarkötővel figyelik a teheneket a modern gazdák

2018.08.30. 07:30

A tehenek fontos szerepet játszanak a globális élelmiszerláncon belül. Nekik köszönhetjük többek között a tejet, sajtot és a vajat is. Most a farmerek a technológiát hívták segítségül, hogy még hatékonyabbá tegyék a munkát, valamint, hogy jobban kielemezhessék a tehenek egyéni teljesítményét. Mostantól az állatokra okoskarkötőt raknak, így fontos adatokat gyűjthetnek be.

Az Európai Unióban 2016-ban 163 millió tonna tejet adtak a tehenek, vagyis az európai tejszükséglet 96,9 százalékát. Ráadásul a tejtermékek iránt egyre nagyobb a kereslet, ezért a gazdák állandóan keresik az új módszereket, amelyek segítségével a teheneket még több tejet adnának.

Az IceRobotic nevű vállalat az új technológiákban látja a megoldást a problémára. A skót cég segít a gazdáknak adatokat gyűjteni az állatokról, hogy ezek segítségével jobban megérthessék állataik igényeit, szükségleteit.

IllusztrációForrás: AFP/Stringer

Az okoskarkötőre hasonlító készüléket a tehenek hátsó lábára erősítik, az eszköz pedig másodpercenként többször is rögzít adatokat. Ezeket egy felhőalapú rendszerbe küldi tovább a berendezés, majd az IceRobotic egy algoritmus segítségével elemzi a begyűjtött információt. Végül a  kielemzett adatokat a vállalat elküldi a megbízónak.

A gazdák így részletes tájékoztatást kapnak az állatok egyéni teljesítményéről.

Douglas Armstrong, az IceRobotic vezérigazgatója elmondta, hogy az adatokból gyorsan meg tudják állapítani, ha egy tehén a megszokottól eltérően viselkedik. Például kevesebbet fekszik, nem közeledik már a többi állathoz, vagy túl sokat alszik. Így könnyebb dolguk van a gazdáknak, hogy megállapítsák, az állat beteg, vagy csak lusta, de azt is jól jelzi a rendszer, ha a szarvasmarha éppen párosodni akar.