Kimagasló a beruházási kedv Magyarországon

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Az idei második negyedévben 15,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az első félévben 13,4 százalékkal haladta meg a beruházási teljesítmény a múlt év azonos időszakáét – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Legfrissebb jelentésében a KSH 17,3 százalékról 10,8 százalékra változtatta a beruházások első negyedévi növekedési ütemét. Az előző negyedévhez mérve a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,2 százalékkal nőtt.

A beruházások értéke 1852 milliárd forintot tett ki a második negyedévben, 591 milliárddal volt több az első negyedévinél és 640 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál.


A beruházási teljesítményérték 54 százalékát képviselő építési beruházások volumene 15,3, a 45 százalékos súlyú gép- és berendezésberuházásoké 15,9 százalékkal nőtt. A beruházások több mint felét adó, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 10,1, a 15 százalékát teljesítő költségvetési szerveknél 44,1 százalékkal bővült a fejlesztések volumene.

A nemzetgazdasági beruházások negyedét képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,2 százalékkal nőttek az előző negyedév után.

A legnagyobb növekedést a villamos berendezések gyártásában mérte a KSH.

Kiemelkedő emelkedés volt a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, valamint a gép, gépi berendezés gyártása területén is.

Forrás: DDC

Az építőipari gazdasági szervezetek a gazdasági konjunktúra hatására 29,3 százalékkal növelték tárgyieszköz-fejlesztéseiket. Az energiaiparban mért 66,6 százalékos növekedésben naperőművek telepítése is szerepet játszott.

A nagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a leginkább a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt (21,9 százalékkal), elsősorban a folytatódó út-, autópálya-, vasútépítések és felújítások következtében, emellett a szállítással foglalkozó vállalkozások is növelték beruházásaikat.

A teljesítményérték mintegy 16 százalékát képviselő ingatlanügyletek beruházási volumene 7,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásépítések és felújítások folytatódó bővülése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe (pl. irodaházak, raktárak stb.) történő befektetések is növekedtek.