A cégek egyre inkább a hosszú lejáratú hitelekben bíznak

bankjegy, Svájci frank, deviza, hitel, pénz, illusztráció
Svájci frank bankjegyek.
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett az öt éven túli lejáratú hitelek súlya a vállalati hitelportfólióban az első fél évben. Új kihelyezésből is sokkal több lett, melyeket már forint alapú kölcsön.
Vágólapra másolva!

Meghaladta a 3200 milliárd forintot június végén az öt éven túli lejáratú vállalati hitelek állománya, ami 15,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – írja a Vg.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hiteleinek összesített állománya 14,7 százalékkal, 7040 milliárd forintra nőtt, amely hat éves csúcsot jelent.

Ezzel a hosszú, öt éven túli lejáratú céges kölcsönök aránya enyhén, de tovább emelkedett a teljes portfólión belül. Az éven túli, de legfeljebb ötéves futamidejű kölcsönök mennyisége nem egészen a tizedével, 1893 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

Növekszik a vállalatok hosszú távú hiteleinek aránya Forrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

Az MNB adatai szerint a cégek folyószámlahitelei 23,3 százalékos éves állománynövekedést mutatnak, vagyis ezeknek a hiteleknek a súlya jelentősen megnőtt a vállalati portfólióban.

A friss szerződések ellenére sem csökkent az öt évnél hosszabb futamidejű kölcsönök aránya, vagyis az új szerződések közt is megmaradt ez az arány. Forintban és euróban – folyószámlahitelek nélkül – összesen 15,1 százalékkal magasabb az összes felvett hitelállomány, mint tavaly, ami a forinthiteleknek köszönhető.

A témáról bővebben olvashatnak a Vg.hu oldalon.