Hatalmas kockázatok leselkednek a piacokra

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Ha valaki nem bízik az új csúcsokat verdeső amerikai részvénypiacok jövőjében, azoknak kapóra jöhet a Nomura legfrissebb jelentése. A bank devizastratégái ugyanis összesen 60 darab olyan kockázati tényezőt gyűjtöttek össze, amely a következő hónapokban leselkedik a befektetőkre.
Vágólapra másolva!

Furcsa nyár van mögöttünk, különösen úgy, hogy a török válság csak még jobban fokozta az idei évben tapasztalható piaci kilengéseket. És bár a nyári hónapok lassan mögöttünk vannak, a szeptemberben bőven tartogat olyan kockázatokat, melyekre érdemes lesz figyelni – idézi a MarketWatch a Nomura elemzőit.

A bank egészen 2019 első negyedévéig tekintette át a fennálló kockázatokat, és összesen 60 darabot talált. Ezek között olyanok vannak, mint az esedékes jegybanki kamatdöntő ülések az Egyesült Államokban és az eurózónában, a szeptember 9-i svéd parlamenti választások, a januári davosi Világgazdasági Fórum, vagy a március 29-re tervezett brexit. Noha az események nem feltétlenül jelentenek közvetlen veszélyt, de mind a 60 olyan, amelyben potenciálisan ott van valamilyen piacrengető üzenet lehetősége.

Kockázatok térben és időben

Az időben legközelebb álló kockázatok közül kiemelkedik például a brit Parlament őszi ülésszakának szeptember 4-i kezdete, amivel elkezdődik a kormány brexit-tervének megvitatása is.

Itt különösen izgalmas lesz, hogy mindeközben hogyan alakulnak majd a tárgyalások az Európai Unióval

– főleg, hogy a felek már a legrosszabbra, vagyis a megállapodás nélküli kilépésre is készülnek.

Nem szabad elfelejteni az Egyesült Államokat sem, ahol Donald Trump kereskedelmi megállapodása Mexikóval igencsak fellelkesítette a befektetőket a hét első felében. A Dow Jones index ráadásul ki is tudott törni a hosszú ideje tartó korrekciós tartományából. Mindazonáltal szeptember 6.-a fontos dátum lesz, mivel akkor fejeződik be a kínai vámok és az autószektor felülvizsgálati folyamata, amely új fejezetet nyithat a kereskedelmi háborúban a világ két legnagyobb gazdasága között.

A Nomura összesen 60 potenciális kockázatos eseményt sorolt föl a következő hónapokra Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

Európában a szeptember eleji svéd választások eredményére sokan várnak, azonban gazdasági szempontból

még izgalmasabb lesz, amikor október 15-én az olasz kormány benyújtja a költségvetését az Európai Uniónak.

Az elmúlt időszakban az olaszok azért is borzolták a befektetők kedélyeit, mert az új kormány eddig elég nyíltan igyekezett szembemenni a németek által elvárt politikával. Ez az olasz állampapír hozamok emelkedésével járt, de a FTSEMIB Italy részvényindex is 6 százalék körül gyengült augusztusban.

Ha egy kicsit tovább megyünk előre az időben, kiemelt fontossággal bírnak majd a november 6-án esedékes amerikai félidős választások, de ezzel együtt Brazíliában és Indiában is tartanak majd választásokat a következő hónapokban.

Az USA kapcsán további bizonytalanság, hogy egyelőre még mindig nem látni az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) pontos jövőjét,

az Irán ellen kivetett szankciók pedig majd novemberben kapcsolnak teljes sebességre.

Jövőre sem fogunk unatkozni

Áttérve 2019-re, a globális piacok árgus szemekkel figyelik majd az Európai Központi Bankot (EKB), különösen azzal kapcsolatban, hogy ki váltja majd Mario Draghit az elnöki székben, ha a jelenlegi vezetőnek jövő októberben lejár a mandátuma. Ezzel együtt a Bank of England kormányzójának, Mark Carney-nak is lejár a megbízatási ideje 2019 júniusában, vagyis a brit jegybank élén is jöhetnek érdekes változások. Az igazi izgalmak azonban szeptemberben következhetnek be, amikor is az eurójegybank hosszú idő után először kamatot emelhet.

Izgalmas hónapokra készülhetnek a befektetők Forrás: 123rf.com

Mindent összevetve a Nomura várakozásai nem változtak.

A bank elemzői szerint az EKB jövő szeptemberben 15 bázisponttal meg fogja emelni a betéti kamatlábat,

ezt pedig további két 20 bázispontos szigorítás követheti a rákövetkező kilenc hónap során. Ha pedig mindez nem volna elég, jövő szeptemberben összejöhet egy újabb találkozó az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Csak hogy legyen elég ok az izgalomra.