Sosem találná ki, mi folyik a londoni utcák alatt

2018.08.31. 07:04

A brit főváros déli kerületében, Clapham alatt egy vállalkozás azon dolgozik, hogy megváltoztassa a növénytermesztésről kialakult képet. A föld alatti hidroponikus kert ellenőrzött körülmények között tartja a növényeket, és így sem az időjárás, sem az évszakok váltakozása nem érinti őket.

A különböző zöldségek és saláták fényigényét LED-technológiával oldják meg. Steven Dring, a Growing Underground társalapítója és vezérigazgatója elmondta a CNBC-nek, hogy a LED-világítás eléggé fejlett ahhoz, hogy utánozni tudja a napból jövő fényt. 

Growing Underground föld alatti farmjaForrás: Getty Images/Dan Kitwood

A most növénytermesztésre használt alagutak korábban a második világháború alatt óvóhelyként szolgáltak a londoniaknak.

A cég rendkívül sok éttermet, szállodát és üzletet lát el terményeivel az Egyesült Királyságban – az egyik leghíresebb megrendelőjük a Marks & Spencer.

A Growing Underground egyedi rendszerének köszönhetően 70 százalékkal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos növénytermesztési módszerek. A növények között érzékelőket helyeztek el, amelyek követik, mérik a fényviszonyok, a hőmérséklet és a levegőmozgás változásait is. 

Growing Underground föld alatti farmjaForrás: Getty Images/Dan Kitwood

A bejövő adatokat azonnal feldolgozzuk, és valós időben tudunk reagálni arra, hogy mire van szüksége a növényeknek a fejlődéshez, ezzel biztosítjuk számukra az optimális környezetet – fejtette kis Dring.

Az adatokat egyébként elküldik a Cambridge-i Egyetem mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozó tudósainak is. Közösen elemeznek, hogy a lehető legmegfelelőbb környezetet lehessen kialakítani a beltéri növénytermesztéshez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK