A világ tíz legdrágább gépelési hibája

Worried businessman worry business businessman businesspeople euro currency currency money stress finance one person adult male man office worker head in hands banknote anxiety image manipulation digitally generated image photograph Image Source caucasian
Worried businessman
Vágólapra másolva!
Életében mindenki írt már el valamit, vagy követett el kisebb-nagyobb helyesírási hibát. Szerencsére ezek többségének nincs, vagy alig van következménye, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. A történelemben több példa is van arra, hogy egy elírás, egy ártatlannak tűnő hiba is több millió dolláros károkat képes okozni. Mutatunk tízet a világ legköltségesebb elgépeléseiből.
Vágólapra másolva!

Gyümölcs és palánta

1872-ben egy vesszőhiba okozott az Egyesült Államoknak 2 millió dolláros bevételkiesést.

Ez mai értéken 50 millió dollárnak felel meg.

Történt ugyanis, hogy a kereskedelmi törvénybe nem azt írták bele a jogalkotók, hogy a trópusi gyümölcsfák palántái (fruit plants) vámmentesek, hanem a két szót véletlenül vesszővel elválasztották (fruit, plants). Ennek eredménye az lett, hogy minden trópusi gyümölcs és palánta adómentesen érkezett az országba. A kormány két év után javította a hibát, de a bevételkiesés így is óriási volt.

Mizu Mizuho?

A japán Mizuho bank, amely az ország második legnagyobb pénzintézete, több millió dollárt vesztett egy gépelési hibán 2005-ben. A bank ugyanis véletlenül 610 ezer részvényt árazott be 1 jenre, ahelyett, hogy egy csomagban szereplő minden egyes részvényt 610 ezer jenre árazta volna.

A Mizuho kevesebb mint egy nap alatt negyedmilliárd dollárt vesztett, ami a cég egész éves profitjának felelt meg.

A veszteség mértéke 340 millió dollár volt.

Rengeteget bukott a Mizuho Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Taylor és fia(i)

A brit kormány egyik jelentésében fizetési problémákra hivatkozva bukásra ítélt cégnek listázta a Taylor&Sons nevű családi vállalkozást. Ezzel csak az a baj, hogy a Taylor&Son vállalatot kellett volna erre a listára tenni.

Az extra s betű óriási károkat okozott a vállalatnak: a beszállítók és az ügyfelek felmondták a szerződéseket, és a hitelezők is hátat fordítottak a Taylor&Sonsnak. A jelentés után a 134 éves családi vállalkozás csődbe ment, és 250 ember került az utcára.

2015-ben a vállalatnak 14 millió dollár kártérítést ítéltek.

Kedvezményes Business Class

2006-ban az olasz légitársaság, az Alitalia véletlenül 39 dollárra árazta be a Business Class-jegyeket a Toronto-Ciprus járatára. Viszont egy ilyen jegy valójában 3900 dollárba került.

A jegyekre rövid idő alatt kétezren lecsaptak. Ugyan a légitársaság megpróbálta törölni a járatokat, de

az utasok ellenállása miatt végül benyelte a 7,2 millió dolláros veszteséget.

99 százalékos kedvezményt nyújtott az olasz légitársaság Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Rossz oszlop

Juan Pablo Davila, egy chilei bróker, 1993 és 1994 között 206 millió dolláros veszteséget hozott össze a tőzsdén. Ennek az volt az oka, hogy a táblázatában felcserélte az eladás-vétel oszlopokat. Ezzel a bróker még „csak” 50 millió dollárt bukott volna, azonban a történet itt nem ért véget.

Davila, miután észrevette a hibát, őrült kereskedésbe kezdett, és egy hónap alatt 1,8 milliárd dollárt kockáztatva

végül 206 millió dollárt bukott.

Davila három évet ült börtönben.

Az első öt helyezett elírásért kérjük, lapozzon!