Életében mindenki írt már el valamit, vagy követett el kisebb-nagyobb helyesírási hibát. Szerencsére ezek többségének nincs, vagy alig van következménye, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. A történelemben több példa is van arra, hogy egy elírás, egy ártatlannak tűnő hiba is több millió dolláros károkat képes okozni. Mutatunk tízet a világ legköltségesebb elgépeléseiből.

Gyümölcs és palánta

1872-ben egy vesszőhiba okozott az Egyesült Államoknak 2 millió dolláros bevételkiesést.

Ez mai értéken 50 millió dollárnak felel meg.

Történt ugyanis, hogy a kereskedelmi törvénybe nem azt írták bele a jogalkotók, hogy a trópusi gyümölcsfák palántái (fruit plants) vámmentesek, hanem a két szót véletlenül vesszővel elválasztották (fruit, plants). Ennek eredménye az lett, hogy minden trópusi gyümölcs és palánta adómentesen érkezett az országba. A kormány két év után javította a hibát, de a bevételkiesés így is óriási volt.

Mizu Mizuho?

A japán Mizuho bank, amely az ország második legnagyobb pénzintézete, több millió dollárt vesztett egy gépelési hibán 2005-ben. A bank ugyanis véletlenül 610 ezer részvényt árazott be 1 jenre, ahelyett, hogy egy csomagban szereplő minden egyes részvényt 610 ezer jenre árazta volna.

A Mizuho kevesebb mint egy nap alatt negyedmilliárd dollárt vesztett, ami a cég egész éves profitjának felelt meg. A veszteség mértéke 340 millió dollár volt.

Rengeteget bukott a MizuhoForrás: AFP/Toru Yamanaka

Taylor és fia(i)

A brit kormány egyik jelentésében fizetési problémákra hivatkozva bukásra ítélt cégnek listázta a Taylor&Sons nevű családi vállalkozást. Ezzel csak az a baj, hogy a Taylor&Son vállalatot kellett volna erre a listára tenni.

Az extra s betű óriási károkat okozott a vállalatnak: a beszállítók és az ügyfelek felmondták a szerződéseket, és a hitelezők is hátat fordítottak a Taylor&Sonsnak. A jelentés után a 134 éves családi vállalkozás csődbe ment, és 250 ember került az utcára.

2015-ben a vállalatnak 14 millió dollár kártérítést ítéltek.

Kedvezményes Business Class

2006-ban az olasz légitársaság, az Alitalia véletlenül 39 dollárra árazta be a Business Class-jegyeket a Toronto-Ciprus járatára. Viszont egy ilyen jegy valójában 3900 dollárba került.

A jegyekre rövid idő alatt kétezren lecsaptak. Ugyan a légitársaság megpróbálta törölni a járatokat, de

az utasok ellenállása miatt végül benyelte a 7,2 millió dolláros veszteséget.

99 százalékos kedvezményt nyújtott az olasz légitársaságForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Rossz oszlop

Juan Pablo Davila, egy chilei bróker, 1993 és 1994 között 206 millió dolláros veszteséget hozott össze a tőzsdén. Ennek az volt az oka, hogy a táblázatában felcserélte az eladás-vétel oszlopokat. Ezzel a bróker még „csak” 50 millió dollárt bukott volna, azonban a történet itt nem ért véget.

Davila, miután észrevette a hibát, őrült kereskedésbe kezdett, és egy hónap alatt 1,8 milliárd dollárt kockáztatva

végül 206 millió dollárt bukott.

Davila három évet ült börtönben.

Az első öt helyezett elírásért kérjük, lapozzon!