Ennyibe került idén az iskolakezdés a családoknak

2018.09.02. 12:58

Szeptember 3-án a diákok többsége megkezdi alap- vagy középfokú tanulmányait. Ez az időszak pénzügyileg is megterhelő tud lenni a szülőknek, hiszen írószereket, füzeteket, hátizsákot, tornaszereket és sok más dolgot is előre meg kell venni a tanévre. Ugyan az elmúlt években közel 1 millió gyerek kap ingyenesen tankönyvet, és több százezren étkezhetnek ingyen vagy kedvezményesen, az iskolakezdés még így is pénzbe kerül.

A vakációnak vége, megkezdődik a tanítás a magyar iskolák többségében. Ez mindig jelentős kiadást jelentett a családoknak, de hogy pontosan mennyibe kerül a tanévkezdés, arról eltérő számokat olvasni.

Ez volt 2017-ben

Magyarországon összesen másfél millió gyerek járt az elmúlt évben általános vagy középiskolába. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb infografikája szerint 2017-ben átlagosan havi 15 628 forint volt az iskoláztatás költsége.

Azonban az iskolakezdésnél nemcsak a szokásos havi kiadásokkal kell számolni, hanem ezek mellett felmerülnek egyéb egyszeri, általában szeptemberben jelentkező költségek is.

Tavaly átlagosan az augusztus-szeptemberi időszakban ez így nézett ki:

 • Ruha, cipő – 9065 forint
 • Tankönyv, jegyzet – 7147 forint
 • Iskolai étkeztetés – 6162 forint
 • Tanszer, írószer – 5767 forint
 • Iskolai költségek, magántanárok – 4748 forint
 • Táska – 4340 forint
 • Sportszer, hangszer – 3980 forint
Az iskoláztatással kapcsolatos költségek megoszlásaForrás: KSH

Ezt azt jelenti, hogy iskolai étkeztetés nélkül 35 ezer forintba került a tanévkezdés gyerekenként. Az elmúlt egy évben a fogyasztói árak 3,4 százalékkal emelkedtek, így idén ezek a költségek átlagosan 36 200 forint köré várhatóak.

Ingyenes tankönyvek

Fontos megemlíteni, hogy ez a szám jóval magasabb is lehetett volna, ugyanis tavaly összesen 957 ezer gyerek kapott ingyenesen tankönyvet.

Ez 38 százalékkal több, mint 2016-ban. 

Ráadásul azok a könyvek, amelyeket meg kellett venni, olcsóbbak lettek. Átlagosan a tankönyvek ára 25 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.

Ingyenes tankönyvek az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános IskolábanForrás: MTI/Máthé Zoltán

A 2018-19-es tanévben ez a szám javulni fog, ugyanis ma már az 1-9. évfolyamon ingyen jutnak a tankönyvekhez a diákok. Augusztus 28-án az utolsó tankönyvek is megérkeztek az iskolákba, összesen 12,5 millió darab.

Az ingyenes tankönyvellátás idén majdnem egymillió gyereknek jelent több tízezer forintos megtakarítást.

Azonban nemcsak a tankönyvek miatt, hanem az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetés miatt is jelentősen mérséklődtek a családok terhei az elmúlt években.

Több százezren ingyen vagy kedvezményesen étkeznek MagyarországonFotó: Marton Szilvia - Origo

Idén mire lehet számítani?

Természetesen erre vonatkozóan csak becsléseket lehet készíteni, de több oldal is megkísérelte kiszámolni, hogy egy családnak mennyibe került az iskolakezdés.

A Picodi.com oldal felmérése szerint

az iskolai felszerelések összesen 32 500 forintba kerülnek. A tanulmány igyekezett a középkategóriás termékek közül az olcsóbb árszintet megcélozni.

A kutatásaik szerint

 • Egy jó minőségű hátizsák átlagosan 5000 forintért megvásárolható.
 • A füzetek, könyvborítók, mappák, ceruzakészlet, tollak, radír, hegyező, körző és vonalzó ára összesen 8500 forint.
 • A szakkörök (sport/technika/rajz) költségei 7500 forintba kerülnek.
 • Szintén nagyobb kiadást jelenthet a testnevelésórákra való szükséges ruhák beszerzése. Itt áltagosan 11 503 forinttal kell a szülőknek kalkulálni.

Fontos megemlíteni, hogy ebben az összegben nincs benne az esetleges tankönyvköltség.

Gyerekenként 36 ezer forintba kerülhetnek az iskolaszerekForrás: Shutterstock

Némileg alacsonyabb számokat közölt a REGIO JÁTÉK, amely szerint minimum 20 ezer forintot visz el gyerekenként az iskolakezdés.

A vállalat három csoportra bontotta a költségeket: iskolaszerek, iskolatáska, tankönyv.

Az írószerekre a felmérés szerint a szülők

 • egyharmada 10-15 ezer forintot,
 • egynegyede 15-20 ezer forintot,
 • egynegyede akár 20-30 ezer forintot költ el.

Az iskolatáskák tekintetében érdemes megemlíteni, hogy egy adott tanév kezdetekora gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát.

A gyerekek 23 százaléka nem kap egy adott évben új iskolatáskátForrás: Shutterstock

Az iskolatáskákat tekintve az alsó és felső tagozatban az 5-10 ezer forintos (28, ill. 33 százalék) táska vásárlása a legjellemzőbb, ezt követi a 10-15 ezer forintos kategória (25-25 százalék), 15 ezer forint feletti táskát csak minden ötödik gyermek kap.

A számokból arra lehet következteti, hogy egy átlagos család 30-40 ezer forintot költ el egy iskolásra.

Mindkét felmérés számai nagyjából összhangban vannak a KSH adataival, ami azt jelenti, hogy iskolaszerekre egy magyar család átlagosan körülbelül 35-36 ezer forintot szán gyerekenként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK