A kávékihordó drónok, amik előre tudják, mikor kell kivinni a feketét

drónok
Csoportos drónvezérlés
Vágólapra másolva!
Az IBM szállingózó szerkezetei még azelőtt kihozzák a fekete frissítőt, mielőtt az igény megfogalmazódna arra – írja az Élelmiszer Online. 
Vágólapra másolva!

Kávékihordó drónokat kíván szabadalmaztatni az IBM. Ez önmagában még nem jelentene számottevő érdekességet, ám a cég olyan drónokat fejlesztett, melyek bizonyos adatok alapján előre megjósolják, mikor esne jól egy frissítő fekete.

Illusztráció Forrás: ELTE/YouTube

Ijesztően okosak

Ezeknek a drónoknak a képességei már-már ijesztően fejlettek. Kameráikkal és biometrikus érzékelőikkel ugyanis ezek az eszközök akár már az ember kognitív állapotát is meg tudják határozni.

Például a pupillák kitágulásának mértéke és az arckifejezés elemzése alapján, akár

kérés nélkül is megörvendeztethetik a fáradó dolgozót egy adag kávéval.

Egy társaság feje fölött időzve a beszélgetés hosszúsága tükrében, a csoport tagjainak szintén maguktól szállíthatják le a koffeint.

Némi további fejlesztgetések után, az IBM szerint lassan azt is képesek lehetnek felmérni, hogy ki a társaság központja, hogy először neki juttassák el a „feketét”.

Természetesen integetéssel vagy egy applikáción keresztül is leadható a „rendelés”. A drónok a tervek szerint időközben folyamatos adatgyűjtéssel megtanulnák az egyes felhasználók preferenciáit (időpont, tejmennyiség stb.), hogy aztán ennek fényében végezzék el (önállóan) a munkájukat.

Koffeinérzékenységre felkészítve

A drónok kizárólag az adatvédelmi szabályok betartásával, és a felhasználók beleegyezésével tevékenykedhetnének.

Ez különösen azért fontos – jegyzi meg a Contextus –, mert ha érzékeny, orvosi, illetve egészségügyi jellegű adatokhoz is hozzáférést biztosítanak,

a drón azt is tudni fogja, ha az illető olyan gyógyszert szed, amire a koffein rossz hatással van.

Ilyenkor a drón nem végez kávészállítást.