Jamie Oliver 12 milliót költött, hogy megmentse cégét

davos világgazdasági fórum
British chef Jamie Oliver attends a session on the second day of the World Economic Forum, on January 18, 2017 in Davos. With the world's elite holding its breath until Donald Trump becomes the next US president, outgoing Vice-President Joe Biden addresses the World Economic Forum in Davos / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
2015-ben Oliver vállalkozása 40 százalékos veszteséget produkált, de a legnagyobb visszaesés 2017-ben jött, amikor az étteremlánca, a Jamie's Italian majdnem csődbe ment. Jamie Oliver 12,7 millió fontot (4,6 milliárd forint) pumpált cégébe, hogy elkerülje a 150 milliós cég csődjét – derült ki egy közelmúltbeli interjúból, amit a Financial Times készített.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta Oliver a lapnak, majd hozzátette, hogy a kudarcból rengeteget tanult.

Jamie Oliver Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Oliver az étteremláncot 2008-ban indította el, hogy új, trendi ízeket vigyen a brit étkezési szokásokba, ezzel úttörő lett a piacon, azonban túl hamar és túl sok üzletet nyitott – igen gyorsan 40 étterem tartozott a lánchoz.

A sztárséf elmondta, hogy azóta az óvatosság híve, és akkor nyit csak egy újabb éttermet, ha az előző már stabilan működik.

A magas bérleti díjak, az alapanyagok árának emelkedése, és a növekvő bérek azonban elvitték az éttermek nyereségét, és 71,5 millió font veszteséget produkáltak. 2017-ben került a céghez

Will Wright, a KPMG partnere, aki az étteremlánc stratégiáját és növekedési ütemét újragondolta.

Ezután 12 éttermet bezártak, és 600 alkalmazottat elbocsátottak.

Jamie's Italian Forrás: Pixabay

Jon Knight szintén 2017-ben érkezett a Jamie Oliver Restaurant Grouphoz és vezérigazgatói pozíciót vállalt, egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy bár Oliver egy híres szakács volt, akinek megvették a könyveit, megnézték a műsorát, de mégsem az ő éttermébe mentek, hanem a konkurens lánchoz, és ez volt az egyik fő probléma.

Knight vezetésével most megpróbálják ezt a problémát megoldani azzal, hogy csökkentik az árakat, és komoly márkaépítésbe kezdenek.

A kudarcok ellenére Oliver azt mondta, továbbra is elkötelezett az éttermei felé, és a hibák kijavítása után biztos benne, hogy újjá tudja építeni a cégét.