Mit tehet egy cég, ha pénzzavarba kerül?

QR kód Kína
--FILE--28-year-old German-born Thomas Derksen, an online celebrity with millions of Chinese fans on Weibo and Meipai and other social networks, scans a QR code via mobile payment service Alipay of Alibaba Group on his smartphone to pay for his purchase at a free market in Shanghai, 22 June 2017. 28-year-old German-born Thomas Derksen, an online celebrity with millions of Chinese fans on Weibo and Meipai and other social networks, recently posted a public letter to German Chancellor Angela Merkel on Weibo and Facebook, calling for the promotion of a cashless economy in Germany. Having lived in Shanghai, China, for ten years, Derksen has witnessed the rapid development of Chinese innovation, such as bike sharing, mobile payment, and the expansion of various Alibaba products. In his public letter to Merkel, Derksen spoke highly of China's booming cashless economy in particular. "No matter [if] I want to pay the taxi driver, buy flowers for my wife, buy a bottle of water, or even pay my electricity bill, I can do all that with my mobile phone," he wrote. "Mobile payment not just helps us save time, is safer and more convenient for customers and vendors, but also is more sanitary and economical." Last year, Derksen made a daytrip from Shanghai to Hangzhou using only his mobile phone for payments. His story, which is posted on Weibo, was widely shared, and attracted tens of millions of Chinese fans. According to a recent survey, 70% of mainland netizens say they don't need cash for everyday life. Alipay, the most used mobile payment system in China, plans to make China cashlessy within five years. "As a qualified bank clerk in Germany, I experienced how important cash still is for the Germans," said Derksen. "Germans are very conservative, fearing the potential risks of new things. Chinese people, on the contrary, are very willing to try something new." Most Germans are used to paying with cash, and no more than five percent of Germans have used mobile payment. Hambur
Vágólapra másolva!
Főleg kezdő vállalkozásokat érintenek a folyamatos cash-flow problémák. Amikor a cég állandó versenyfutásban van az idővel, a bevételekből éppen ki lehet fizetni a kiadásokat és folyamatosak a csúszások, üres a kassza, és valahogy nem sikerül hosszú hónapok alatt sem beletalálni a rendes kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

Ilyen esetben érdemes több dolgot is számba venni, mert valami bizonyosan nem működik jól, ha a cégnek folyamatosan napi pénzügyi gondjai vannak – mutat rá a Budapest Lab.

Elsőként át kell tekinteni az üzleti tervet. Azt a bevételt hozza a cég, amivel számolt a vállalkozó? Ha nem, akkor fel kell tárni ennek okát, illetve hogyan lehet változtatni. Lehet, hogy rosszul lett beárazva a termék, de az is lehet, hogy egyszerűen nem eléggé ismert még a vállalkozás ahhoz, hogy megfelelő vásárlói vagy vendégköre legyen.

A bevételek mellett kulcsfontosságú a kiadási oldal áttekintése is.

Kezdeti szakaszban kell-e annyi alkalmazott? Az alapanyagokat a legjobb helyről szerzi be a cég? Nincsenek-e felesleges költések? A költségoldal áttekintése különösen akkor lehet fontos, amikor a bevétel elkezd nőni. Ilyen esetben érdemes konzervatívan kezelni a helyzetet, és megmaradni az eredetileg meghatározott költségszerkezetnél.

Ha baj van az üzlettel, a megfontolt döntések hatékonyabbak lehetnek, mint a kapkodás Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Vagyis nem érdemes az üzleti tervet azonnal átírni azért, mert a vártnál nagyobb ütemben emelkedik a bevétel, nem érdemes hirtelen fejlesztéseket, bővítéseket kitalálni. Ilyenkor jobb megoldás megmaradni az eredeti terveknél, a pluszt pedig tartalékolni.

Az elhamarkodott döntések általában nem jönnek be, és az eredeti terveket is bedönthetik.

Ha a cég indulásakor jellemzőek a pénzzavarok – mert a munka már folyik, de a bevételek még nem folytak be, vagy épp felfutási szakaszban van a gazdálkodás – mindig el kell különíteni azt az összeget, amit mindenképpen határidőre ki kell fizetni. Ez elsőként az áfa és az egyéb adók legyenek, majd az esetleges bérleti díjak, hiteltörlesztők. Ezek elmaradása ugyanis később hatalmas gondokat is okozhatnak.

Nemcsak pénzzavar idején fontos, de ilyenkor életet is menthet a kintlévőségek kezelése. Fontos, hogy a számlát a partnerek minél előbb kiegyenlítsék, a tartozásnak pedig utána kell menni. Nem kell feltétlenül goromba megoldásokra vetemedni, sok esetben egy fizetési emlékeztető is elegendő. Ha elmérgesedik a helyzet, akkor külső segítséget is igénybe lehet venni, legyen szó fizetési meghagyásról vagy követeléskezelő bevonásáról. Ám az esetek többségében erre nincs szükség.