Egyre többen tartanak attól, hogy a mind fejlettebb robotok és a mesterséges intelligenciák miatt, a talán már nem is olyan távoli jövőben, elveszíthetik munkájukat. Ugyanakkor vannak olyan munkakörök, sőt hivatások, amelyekre minden bizonnyal a jövőben is megkerülhetetlenül szükség lesz.

2017-ben jelent meg a McKinsey Global Institute jelentése, amely 46 országot átfogóan vizsgált, hogyan alakítják a munkaerőpiacot a mind fejlettebb robottechnológiák. Az elemzést azóta számtalanszor citálták, mivel annak egyik fő megállapítása, hogy 2030-ra a globális gazdaságban mintegy 800 millióan veszthetik el munkájukat az automatizálásnak köszönhetően.

Ez a globális munkaerőpiac minden ötödik munkavállalóját jelenti.

Számos más publikáció ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, a helyzet korántsem ennyire fekete és fehér. Munkák, munkakörök megszűnésével egyidejűleg újabbak jönnek létre, és nem kell attól tartani, hogy a gazdaságilag aktívaknak hirtelen több száz millió új inaktívot kell eltartani, akiknek a robotok elvették a munkáját.

A Fast Company robottechnológiai és mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők bevonásával, összeállítást készített arról, melyek azok a munkák, melyeket a jövőben is bizonyosan emberek fognak ellátni.

A képre kattintva galéria nyílik arról, hogy - egyes szakértői állásfoglalások szerint - milyen munkakörök betöltőinek nem kell tartaniuk a jövőben sem az automatizációtól!

IllusztrációForrás: APA-PictureDesk/BARBARA GINDL