A Hongkongot a kínai szárazfölddel összekötő Sencsen települése közel ötszörösével bővíti metróhálózatát 2035-ig - írja az Asia Times.

A metropolisz Kína egyik technológiai központja, és - Kantonnal együtt - a Gyöngy folyó egyre inkább beépülő deltájának, hatalmas befektetéseket odavonzó városa. A helyi vezetése úgy látja, nemcsak egyre több az odaköltözők száma, hanem óriási az átmenő forgalom is Hongkong és Kína többi része között. Ezt pedig csak fejlett tömegközlekedéssel lehet kiszolgálni.

Peking áldásával

A sencseni metróhálózat fejlesztését Peking nem pusztán támogatja, hanem maga is szorgalmazza.

Sencsen népessége nagyon gyorsan nő, ami a városi közlekedést óriási nyomás alá helyezi"- mondja Wang Guowen, a Kínai Fejlesztési Intézet logisztikai részlegének igazgatója.

A Gyöngy folyó deltája hatalmas fejlődésen megy átForrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

A szakember azt is hozzátette, hogy a kelet-nyugat irányú forgalom intenzitása megkerülhetetlenné teszi a bővítést.

A beszámolókból az is kiderül, egyenesen Pekingből támogatják a projektet, amelynek mind az anyagi, mind a technológiai feltételei rendelkezésre állnak.

Ötszörösével növelnék a hosszát

A városban jelenleg mintegy 580 kilométeren futnak a metróvonalak, összesen öt viszonylatban.

Több vonal, illetve bővítés jelenleg is építés alatt áll, ezek több lépcsőben készülnek el.

A tervek szerint 2035-re a város 1335 kilométernyi új metróvonallal fog gyarapodni.

Ez közel ötszöröse a mostani hálózathossznak. 

2020-ra a városi metró- és villamoshálózat hossza várhatóan eléri a 435 kilométert, ha az építkezések a tervek szerint haladnak, 2025-ben lépi át a hálózat hossza az 1000 kilométert.

A bővítés azért is figyelemreméltó, mert Sencsen metróvállalatát alig 20 éve alapították, 44 milliárd jüan (kb. 1600 milliárd forint) tőkével.