Bár a legutóbbi gyorsjelentések arra utalnak, hogy a kínai bankok egyre jobban teljesítenek, a befektetők jelentős része azonban még mindig attól fél, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak a világ második legnagyobb gazdaságának pénzintézeteinél.

A befektetői aggodalmak részben abból erednek, hogy a kínai jegybank (People's Bank of China) számos élénkítő lépést tett annak érdekében, hogy felpörgesse a gazdaságot, ahogy a növekedés lassult, az Egyesült Államokkal folytatott vámháború pedig kezdett élesedni. A laza monetáris politika elvben támogatná a befektetéseket, azonban

a piaci szereplők jelentős része attól fél, hogy Peking nem veszi elég komolyan a riasztó mértékű adósságállományt. Ez pedig a bankszektorra is rányomhatja a bélyegét.

A nemzetközi befektetők félnek a kínai bankok hiteleitőlForrás: Jason Li/EyePress

Nem meglepő tehát, hogy a négy legnagyobb kínai bank részvényei, egy kivételével, a múlt héten gyengültek a hongkongi tőzsdén. Az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 0,87 százalékot, a China Construction Bank (CCB) 0,58 százalékot, míg a Bank of China (BOC) 0,28 százalékot esett.

Az egyetlen kivételt az Agricultural Bank of China (ABC) jelentette, melynek papírja 2,15 százalékot emelkedett az erős profitok hatására – írja a CNBC.

A bankok Sanghajban jegyzett részvényei azonban ennél jobban teljesítettek. A CCB 1,28 százalékot, az ABC és a BOC egyaránt nagyjából 0,6 százalékot erősödött, azonban az ICBC papírja 0,91 százalékos mínuszban fejezte be a múlt hetet.

Profitok és félelmek

A vegyes teljesítmény az után következett be, hogy a négy kínai nagybank egyaránt izmos profitnövekedésekről számolt be az idei első félévre vonatkozóan. Ráadásul a hitelezési aktivitás nyereségességét mérő nettó kamatmarzsok is erősödtek a tavalyi évben mért szintekhez képest. Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy a rossz hitelek mértéke mind a négy banknál alacsonyabb volt, mint az országos összesített, 1,86 százalékos arány.

Éppen ezért úgy tűnik, a piacok aggodalmai elsősorban az eszközök minőségi kilátásaira vonatkoznak – mondta Chen Shujin, a Huatai Securities elemzője a múlt héten. A legutóbbi pénzügyi adatok ugyanis némi romlást mutattak a hitelállományban, ráadásul a potenciális rossz hitelek mértéke is emelkedett. Egy hitelt általában akkor neveznek nem teljesítőnek, ha az adós 90 napos elmaradásban van, illetve ha realitása van, hogy a jövőben nem lesz képes törleszteni a hitelét.

A kínai jegybank élénkítései dönhetnek a jövőrőlForrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

A négy kínai óriásbank teljesítménye azért is fontos, mert sokan szorosan összekötik azt a kínai gazdaság általános egészségi állapotával.

A négy pénzintézet tartja ugyanis a teljes kínai bankszektor eszközállományainak mintegy 30 százalékát, amivel ezek a cégek világelsők.

Nem mellékesen részvénypiaci szempontból is jelentős súlyuk van, mivel igen komoly szerepet játszanak a hongongi Hang Seng, valamint a sanghaji SSE Composite Index teljesítményében. Ezen vállalatok teljesítményei tehát az egész kínai részvénypiac irányát befolyásolhatják.

Keresztúton

Most azonban úgy tűnik, a bankok keresztúthoz érkeztek, különösen a részvénypiacokon – mondja Frank Tsui, a Value Partners menedzsere. A pénzintézetek papírjainak teljesítménye ugyanis ma igen nagy részben a kínai jegybank politikáján múlik – hangsúlyozta az elemző. Amennyiben a központi bank úgy dönt, jelentős mértékben kívánja ösztönözni a gazdaságot, és likvid tőkét pumpál a pénzügyi rendszerbe, az leviheti a kamatszinteket. Ezzel viszont az lehet a probléma, hogy hitelfelvételre ösztönözné a gazdasági szereplőket, vagyis akadályozná az igencsak aktuális adósságleépítést.

A kockázatok tehát igen súlyosak, azonban vannak olyan befektetők és menedzserek, akik úgy látják, a kínai bankpapírok jelenlegi helyzete inkább vételi lehetőséget jelent. Az optimista hangok elsősorban arra alapoznak, hogy a kínai kormány továbbra is deklarált célnak tekinti az adósság kordában tartását és leépítését, ami – ha így is marad – kifejezetten jó hír lehet a részvénybefektetőknek. Mindeközben pedig a cégek eredményei igen erősek, a kockázatokat pedig egyre inkább beárazták a piacok – ami szintén a beszállást támogatja.