Szexuális zaklatás vádjának gyanújával az Egyesült Államokban letartóztatták a világ egyik leggazdagabb emberét, a kínai Richard Liut, a JD.com e-kereskedelmi cég alapító-vezérigazgatóját.

Minnesota államban vették őrizetbe, de később szabadon bocsátották az üzletembert. A rendőrség annyit közölt az ügyről, hogy a nyomozás még folyamatban van, ám a kínai milliárdos elhagyhatja az USA-t. Liu a legmagasabban jegyzett üzletember, akivel szemben eddig ilyen vád felmerült.A Reuters beszámolója szerint Liu letartóztatásakor egyébként éppen egy doktori képzésen vett részt a minnesotai egyetemen.

Richard Liu, a JD.com alapítója és vezérigazgatójaForrás: AFP/Imaginechina/Zhang ruomeng

A JD.com az Alibaba legfőbb kínai riválisa, Liu vagyonát a Forbes magazin 7,9 milliárd dollárra becsüli. A cég jelenleg mintegy 45 milliárd dollárt ér. A társaság részvényei az idén 24 százalékot veszítettek az értékükből, miután a befektetők a társaság növekedésének lassulásától tartanak.
Liu szó szerint a semmiből építette fel a karrierjét. 1998-ban megtakarításaiból annyira futotta, hogy Peking technológiai parkjában ki tudjon bérelni egy 4 négyzetméteres irodát. Itt hozta létre a JC.Comot. Liu életrajzának további érdekes fejezete, hogy egy internetes reklámokkal közismertté vált celebet vett feleségül.