A digitális innováció különösen fontos szerephez jut Afrikában, az e-mezőgazdaság növelheti az agrárium vonzerejét a fiatalok körében - írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Origóhoz eljuttatott, a témával foglalkozó összeállításában.

A fiatalok világszerte egyre nagyobb számban fordítanak hátat a mezőgazdaságnak. Az ágazat megköveteli a kemény fizikai munkát, és cserébe alacsonyabb béreket ajánl. Egyik sem vonzó az új generációk számára, akik ezért inkább a nagyobb városokban próbálnak szerencsét - mutat rá a problémára a FAO.

Hogyan segítik a digitális megoldások a vidéki foglalkoztatást?

A kérdésnek különösen nagy jelentősége van Afrikában. Itt, bár egyre több állam belépett a feltörekvő államok sorába, és tesz jelentős erőfeszítéseket a fejlődés, a szegénység leküzdése, az életkörülmények és az életkilátások javítása érdekében, a kontinens egésze még számos problémával kell hogy megküzdjön.

A mezőgazdaságban azonban minden ágazatnál nagyobb lehetőség rejlik a szegénység csökkentésére.

A szubszaharai Afrikában élő 1,2 milliárd ember több mint 60 százaléka 25 év alatti.

Ennek a növekvő létszámú fiatal rétegnek jövedelmező munkalehetőségre van szüksége – és itt lép a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés a képbe, valamelyest újragondolt formában.

A FAO-nál úgy látják, a kulcs az innovációban rejlik.

Már jelenleg is számos digitális és technológiai újítást alkalmaznak a mezőgazdaságban, melyek az ágazatot hatékonyabbá tették, és nem mellékesen, új lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitottak meg a fiatal vállalkozók előtt.

Az alábbi képre kattintva, galériában mutatunk be néhány olyan megoldást, melyek arra szolgálnak példaként, hogy a digitális technológia hogyan forradalmasítja a mezőgazdaságot!

Számos digitális megoldás támogatja az afrikai mezőgazdaságot - kattintson a képre!Forrás: Agriprotein/Alain Proust