Az Apple után alig egy hónappal, az elmúlt időszakban produkált hihetetlen mértékű tőzsdei részvényár-emelkedésnek köszönhetően, az Amazon szintén elérte az ezermilliárd dolláros álomhatárt. Ezzel a második olyan amerikai cég lett, amelynek értéke meghaladja ezt az összeget. Az Apple-lel immár ketten alkotják az ezermilliárd dollárt érő amerikai cégek „klubját”.

A Reuters cikke kiemeli, hogy az Amazon részvényeinek árfolyama az elmúlt évben több mint a kétszeresére emelkedett, miután a társaság kimagasló növekedést ért el a kiskereskedelmi és a felhőalapú számítástechnikai üzletágban. A társaság alapítója pedig ma már a világ leggazdagabb emberének számít. Kérdés, mennyire van értelme az ilyen jellegű összehasonlításnak, de míg az Apple-nek 38 év kellett ahhoz, hogy átlépje az ezermilliárd dolláros küszöböt, Jeff Bezos cégének ehhez elég volt 21.
Az Amazon 1995-ös megalapításakor még csak egy olyan website volt, amelyen könyveket lehetett rendelni – olvasható a Business Insider által az Amazon történetéről készített visszatekintésben. Bezos azonban meg volt győződve arról, hogy vállalkozása gyors ütemben fog növekedni, s egy olyan webáruházról álmodott, amely egyszer majd hihetetlenül széles termékválasztékot fog kínálni. Ekkoriban azonban még szó szerint garázscégként működtek, nem volt saját irodájuk, a céget kiszolgáló szerverek Bezos házának garázsában kaptak helyet. 

Forrás: AFP/Loic Venance


Az első jelentős forgalomfelfutást az 1998-as karácsonyi időszak hozta el a számukra. A seattle-i központú cég tevékenységi köre az évek során gyorsan bővült. Bezos korábbi álma valóra vált, hiszen ma már szoftverektől, videojátékoktól kezdve bútorokon keresztül élelmiszert, illetve számtalan más terméket is lehet tőlük rendelni. Az online kereskedelem mellett például elektronikai termékek gyártásával is foglalkoznak, a felhőalapú számítástechnikai megoldások piacán pedig a világ legnagyobb szolgáltatójának számítanak.