Nem érdemes még temetni az olasz piacot

Colosseum, Róma
ITALY, Rome : This picture shows the Colosseum during a preview of the night tour "The moon over the colosseum" late on May 2, 2013 in Rome. "The moon over the colosseum", a guided tour at night of the Flavian Amphitheatre will take place from May 5 to October 6, 2013 every Thursdays and Saturdays. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt időszakban sok elemző Olaszországra mutogatott, ha az európai piaci kockázatokról volt szó, a Citi szerint érdemes óvatosan bánni a messzemenő kritikákkal. Ha ugyanis elvonul a vihar, jelentős ralit produkálhatnak az olasz papírok.
Vágólapra másolva!

Az új római kormány körüli piaci aggodalmak nem fognak komoly károkat okozni az olasz részvénypiacon, aminek eredményeként a milánói tőzsde erős teljesítménnyel fejezheti be az idei évet – idézi a CNBC a Citi friss elemzését.

A bank szakértői rámutattak, amikor korábban, például 2011 és 2014-ben, gyengélkedéseket mutattak az olasz részvények, végül mindkét esetben fölpattanás következett be, miután a befektetők kissé megnyugodtak. A történelem pedig az idei negyedik negyedévben ismételheti önmagát.

Bizonytalan hangulat

A jelenlegi állás szerint a legfontosabb olasz részvényindex,

a FTSE MIB majdnem 7 százalékos mínuszban van az év eleji eredményéhez képest.

Ez annak ellenére jött össze, hogy januárban még sok befektető kifejezetten kedvelte az olasz piacot. A hangulat akkor kezdett el romlani, amikor az új kormány hatalomra került, mivel sokan attól kezdtek tartani, hogy az új vezetés jelentősen növeli majd a kiadásokat, tovább fokozva ezzel az egyébként is súlyos adósságállományt.

Olasz ralira számít a Citi Forrás: AFP/2015 Getty Images/Brian Ach

A Citi elemzőcsapata kiemelte, az olasz mutató idén kezdetben 12 százalékkal múlta felül az európai benchmarkot, és 10 éve nem látott magasságba emelkedett – még úgy is, hogy nagyon bizonytalan volt, mi lesz a márciusi választás eredménye.

A megváltozott politikai helyzet azonban elrontotta a nemzetközi befektetők kedvét, és végül beindult a korrekció, elsöpörve a korábbi emelkedéseket.

Noha a Citi nem jelezte, pontosan milyen mértékű emelkedésekre számít az év végéig, azonban az elemzők kiemelték, 2016-ban például a FTSE MIB 29 százalékot gyengült, majd egy hatalmas ralit produkálva 27 százalékos pluszban fejezte be az évet.

Eső után rali?

Az optimizmus egyik forrása az, hogy a Citi szerint az olasz kormány végül olyan költségvetést fog benyújtani, amely nem fogalmaz meg magasabb hiányt, mint a GDP 2 százaléka. Ez pedig azt jelentené, hogy

az olasz kormány tiszteletben tartja az Európai Unió szabályait, az államadósság csökkenése pedig tovább folytatódhat, noha lassabb ütemben.

Ebből pedig végső soron az olasz részvények is jelentősen profitálhatnak.

A FTSE MIB index idei teljesítménye Forrás: investing.com

A politikai bizonytalanság, illetve az export friss lassulása mellett az olasz gazdaság alapjai továbbra is erősek – foglalta össze a Citi elemzőinek véleményét a jelentés. A teljes képhez tartozik, hogy a római kormány a tervek szerint nem hódolna be a németek által szorgalmazott szigorú, megszorításokra épülő politikának, ami egyébként is nehezíti az olasz kormány pozícióját az Unión belül és a nemzetközi tőke szemében.

A Citi csapata megjegyezte továbbá, hogy

azokat az olasz vállalatokat preferálja, melyek bevételeinek jelentős része Olaszországon kívülről származik

– elsősorban az ország gyenge GDP-növekedése miatt. A bank kedvencei között olyan cégek vannak, mint a Prysmiam, a Fineco, a Moncler vagy a Ferrari. Emellett az elemzők távol tartanák magukat olyan papíroktól, mint a Telecom Italia, az ERG vagy a Mediaset.