Szárnyalás előtt az Ikarus - mutatjuk az első képeket a bővítésről

2018.09.06. 14:58

Jövőre mintegy 4000 milliárd forintot szán a kormány fejlesztések finanszírozására, egyebek mellett a versenyképesség javítása érdekében – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter, Székesfehérváron, az Ikarus Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.

Varga Mihály az átadáson elmondta, hogy a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében több mint négyszázmillió forinttal támogatta a fehérvári cég mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztését.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a programot 2015-ben hirdették meg, azóta 53,1 milliárd forinttal segítették a magyar nagyvállalatok 131,5 milliárd forint összértékű beruházásait.

Az idén további 15 milliárd forintot fordít erre a célra a kormány– tette hozzá.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a második negyedévben 4,8 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, és az ipari termelés, a fogyasztás, a foglalkoztatás és a beruházások várható bővülése hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a magyar gazdaság erősödését.

A miniszter úgy vélte, a vártnál nagyobb növekedés elsősorban az iparnak köszönhető, amelynek teljesítménye az elmúlt években 4-5 százalékkal nőtt.

Ezen belül a járműgyártás termelési értéke 7,7 százalékkal, exportárbevétele pedig 6 százalékkal emelkedett – jelezte a miniszter.

A képre kattintva galéria nyílik az Ikarus Járműtechnika Kft. székesfehérvári gyáráról. Kattintson! 

Készül a busz a gyárban - kattintson a képre!Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A tárcavezető szerint az Ikarus sikerei bizonyítják, hogy nemcsak az autógyártás, hanem a buszgyártás is kitörési pont lehet a hazai ipar számára, és megjegyezte, hogy a cél a hazai igények kielégítése, ami

évi 1100-1200 busz legyártását jelenti.

Fejér megyében a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékos, tehát megvalósulni látszik a teljes foglalkoztatás.

A foglalkoztatásban állók száma az elmúlt években 164 ezerről 193 ezerre nőtt a megyében– közölte a miniszter.

Széles Gábor, az Ikarus tulajdonosa közölte, hogy a támogatásból a termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet hoztak létre. Bejelentette, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG - liquefied natural gas) hajtott buszt fejlesztenek Székesfehérváron, melynek már a futáspróbái folynak. Kiemelte, hogy Európában sok LNG-vel hajtott kamion közlekedik, ugyanakkor autóbusz egy sem, az Ikarusé lesz az első ilyen típus Európában.