Hét százalékkal nőtt az autóipari termelés értéke az első fél évben

Vágólapra másolva!
Hét százalékkal nőtt az első fél évben az autóipari termelés értéke Magyarországon a tavaly azonos időszakihoz képest - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Győrben, a Qualitative Production (QP) Gépipari és Kereskedelmi Zrt. hatezer négyzetméteres gyártóüzemének átadásán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kifejtette, hogy az autóipari termelés értéke elérte a

4,5 ezermilliárd forintot, míg tavaly az év egészében 8 ezermilliárd forint volt.

A feldolgozóipar teljesítményének 29,3 százalékát adja az autóipar, ahol jelenleg több mint 167 ezer ember dolgozik.
Mint mondta, a modern kori ipari forradalmat az autóipar vezényli, és a világ vezető autóipari vállalatai szerint Magyarországon érdemes beruházni. Ezt mutatja, hogy nemrég az Audi Győrben elindította az e-motorok gyártását, a Mercedes Kecskeméten elkezdte építeni második gyárát, a Peugeot Szentgotthárdon gyártja új modelljeibe a motorokat, a BMW Debrecen mellett fog gyárat építeni, és épül Zalaegerszeg mellett az önvezető járművek tesztelésére alkalmas tesztpálya.

A miniszter hozzátette: e beruházások nyertesei a hazai kis- és közepes vállalkozások. Ezt mutatja a QP Zrt. 6,2 milliárd forintból megépített gyártóüzeme, amelyet a kormány egyedi kormánydöntéssel 1,5 milliárd forinttal támogatott, hogy "ez a lépés legyen az utolsó abban a folyamatban, amellyel a QP Zrt. az Audi első körös hengerfej-beszállítójává válhat".

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója arról beszélt, hogy harmadik üzemcsarnokukban robotizált gyártósorokon folyik a termelés, és ezzel a beruházással mintegy

120 munkahelyet teremtenek.

A gyártócellák Japánból érkeztek, a teljes gyártási kapacitást jövő év végre fogják elérni.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a QP nemcsak munkahelyeket teremt, hanem olyan beruházásokat hajt végre, amelyek az innovációról és a technológiafejlesztésről szólnak.

A QP Zrt. 25 éve mintegy tíz embert, ma mintegy kétszáz embert foglalkoztat.

A nyilvános céginformációs adatok szerint éves érbevétele tavaly 2 milliárd 455 millió forint volt, ami mintegy 180 millió forinttal maradt el az előző évitől, nyeresége pedig 97 millió forint volt. Az exportból származó nettó árbevétele 267 millió forintot tett ki.