Komoly pénzt termelhet a világ 2030-ig, ha megvédi a bolygó klímáját

2018.09.12. 06:25

Bemutatta jelentését a Global Commission on the Economy and Climate nevű nemzetközi testület, amelynek munkájában korábbi vezető politikusok, közgazdászok, klímakutatók, meghatározó befolyással bíró üzleti vezetők vesznek részt. A szervezet átfogó tanulmánya állást foglal a klímaváltozás elleni küzdelem folytatása, illetve annak erősítése mellett.

Az elemzésben közölt számítások szerint óriási lökést kaphat a globális gazdaság a következő évtizedben akkor, ha az országok és a nemzetközi közösségek is megfeszítetten dolgoznak a klíma és a környezet védelme érdekében.

Új gazdasági alapot teremthet

A jelentést Antonió Guterres, az ENSZ főtitkára mutatta be a napokban a szervezetnek, hangsúlyozva, hogy az országoknak figyelembe kell venniük az abban foglalt megállapításokat.

Az elemzés átfogóan értékeli a globális gazdaság, a termelés, a mezőgazdaság és a fenntarthatóság összefüggéseit, külön kitérve a feltörekvő országokra, valamint a klímatudatosság kérdéseire.

Kiszámolták, mennyit nyerhet a világgazdaság a klímaváltozás elleni harcon (illusztráció)Forrás: 123rf

Összeállítói úgy fogalmaznak, ha az országoknak sikerül együttes erőfeszítéssel a fenntarthatóságot és az átláthatóságot szem előtt tartva megszervezni a globális folyamatokat, akkor azzal a világ

a gazdasági növekedés új korszakába léphet.

A jelentés számos aprólékos elemzést tartalmaz, jó, illetve kívánatos gyakorlatok ismertetését. Főbb megállapításait öt nagy témakörben foglalja össze.

Az öt nagy, egymással összefüggő globális alrendszer, amelyek megújításával zöld és fenntartható gazdálkodásra állhat át a világ: az energetika, a városok "okossá" tétele, az élelmiszertermelés és a földhasználat, a víz, és az ipari termelés.

A szerzők egyik kulcsmegállapítása az, hogy ha ezeket az alrendszereket - tűnjön bár ez mégoly ambiciózus célnak is - együttesen, az átjárhatóságokat figyelembe véve szervezik át globálisan, azzal igazolhatóan nagyobb gazdasági haszon keletkezik, mintha a területek fejlesztését a megszokott módon, külön-külön végeznék el. 

A mostani gazdasági modellek csődöt mondtak abban, hogy integrálni tudják a dinamikus növekedést az új technológiák jelentette, nagyon meggyőző előnyökkel."  

Alábecsültük azokat a hasznokat, amiket ez az új növekedési szakasz jelenthet számunkra. Ugyanakkor tisztán kell látni, hogy a klímaváltozás kockázatai és a visszafordíthatatlansági pontok, mind közelebb vannak hozzánk, és komoly veszélyeket rejtenek - fogalmazott Lord Nicholas Stern, a közgazdaságtudomány professzora a tekintélyes London School of Economics-on, egyben a jelentést kiadó testület társelnöke.

Átfogóan kell fejleszteni a nagy globális alrendszereketForrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

Ekkora haszonnal járna a klíma védelme

A részletes elemzések mellett, a jelentés szerzői modellezték azt is, mekkora konkrét gazdasági haszonnal járna, ha a világ követné azokat a vállalásokat, melyek például a párizsi klímaegyezményben fogalmazódtak meg, és törekedne az új - elsősorban az élelmiszertermelést és az energetikát érintő - technológiák elterjesztésére.

Az elemzés készítői úgy találták, hogy

2030-ig a klímaváltozás elleni küzdelem 26 ezer milliárd dollárral járulna hozzá a világgazdaság teljesítményéhez.

Emellett 700 ezerrel kevesebb haláleset történne a légszennyezéshez köthetően, és 65 millió, kis karbon lábnyomú új munkahely jönne létre.

26 ezer milliárd dollárt jelentene a világnak 2030-ig a klímavédelemForrás: Imaginechina/Yao feng - Imaginechina/Yao Feng

Azt is kiszámolták, hogy a különböző - jellemzően az energiához kapcsolódó - díjak és egyéb költségek struktúrájának átszabása a zöld energiák térhódításával egyidejűleg, évente átlagosan 2,8 ezer milliárd dollár kormányzati megtakarítást - avagy bevételt, a szénhidrogénekre kivetett járulékok emelésével -  eredményezne 2030-ig.

Ez az összeg India egyévnyi GDP-jével egyezik meg, amit a kormányok más szolgáltatások fejlesztésére tudnának fordítani.

Az elemzés több ajánlást is megfogalmaz, elsősorban a kormányzati és üzleti döntéshozók számára, kiemelve, hogy az azokban foglaltak megvalósítását a következő 2-3 éven belül el kell kezdeni.