Így ellenőrizheti a cégét tulajdonosként

Worried businessman worry business businessman businesspeople euro currency currency money stress finance one person adult male man office worker head in hands banknote anxiety image manipulation digitally generated image photograph Image Source caucasian
Worried businessman
Vágólapra másolva!
Cégtulajdonos, de nem Ön viszi cég ügyeit? Nem lát rá cége működésére? Előfordult már, hogy többet szeretett volna tudni egy ügyről, de nem kapott róla információt a cégvezetéstől? A gazdaságitársaság-tulajdonosok felvilágosítás-iratkérési lehetőségeit szedte össze dr. Vas Tamás ügyvéd a Kamaraonline.hu-n.
Vágólapra másolva!

A gazdasági társaság tagjai (ahogy a részvénytársaság részvényesei is), amennyiben nem vesznek részt a társaság vezetésében, rendszerint nem ismerik a vállalkozás belső működését, szervezetét, és az egyes ügyekre sincs rálátásuk.

Pedig adódhatnak olyan ügyek, amikor ez az igény nem csak megjelenik, de indokolt és jogos is.

A tulajdonos azonban a cég vezetéséhez képest információs hátrányban van.

Különösen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az a tag, aki a vállalkozásban kisebbségi tulajdonos, hiszen így a társaság taggyűlésének/közgyűlésének döntéseire is csekély a ráhatása, jellemzően a vezető tisztségviselők választásakor sem tudja érvényesíteni érdekeit. A Ptk. és a Ctv. éppen ezért biztosít olyan, a társasági tagsághoz kapcsolódó jogokat, amelyek gyakorlásával mégis betekinthet az érdekelt a cég életébe. Ezen kívül további jogok biztosíthatók a társaság létesítő okiratában is.

A tag a legfőbb szerv, azaz a kft. taggyűlésén, illetve a részvénytársaság közgyűlésén jogosult kérdéseket feltenni, észrevételt és indítványt tehet, továbbá szavazati joggal bír. A tag az ülésen meghatalmazott útján is részt vehet, a meghatalmazást közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni. A tag az ülésről készült jegyzőkönyvbe, felvételekbe és a határozatok könyvébe betekinthet, azokról másolatot kérhet.

A társaság működésével, tevékenységével, gazdálkodásával összefüggésben a tag felvilágosítást és iratbetekintést kérhet a vezető tisztségviselőtől, aki ennek köteles eleget tenni,

a vonatkozó iratokba és nyilvántartásokba betekintést biztosítani. A vezető tisztségviselő a felvilágosítás és az iratbetekintés biztosításának feltételeként titoktartási nyilatkozat aláírását követelheti a tagtól, amelynek hiányában a kérelem teljesítését megtagadhatja.

A cégvezetést nem gyakorló, akár kisebbségi tulajdonosnak is van joga betekintést nyerni cége ügyeibe Forrás: Image Source/Image Source/Fotografie Klaus Ti/Fotografie Klaus Ti

A vezető tisztségviselő ugyancsak megtagadhatja a felvilágosítást és az iratbetekintés biztosítását, amennyiben megítélése szerint az a társaság üzleti titkát sértené, vagy ha a felvilágosítást kérő tag a jogát visszaélés-szerűen gyakorolja. Előbbi eset tipikusan, ha a tag versenytársnak minősülő másik vállalkozásban is tagsággal rendelkezik.

A kérelem indokolás nélküli megtagadása (nem teljesítése) esetén a tag a cégbíróságtól kérheti törvényességi felügyeleti eljárásban a vezető tisztségviselőnek a felvilágosítás és az iratbetekintés biztosítására kötelezését.

Amennyiben azonban a vezető tisztségviselő a konkrét kérelem teljesítését a megtagadás okának érdemi megjelölésével utasította el, az információ kiadását csak társasági határozat felülvizsgálatára irányuló peres eljárásban kezdeményezheti a tag.

A témáról bővebben olvashatnak a Kamaraonline.hu oldalán dr. Vas Tamás ügyvéd, az iLex együttműködő partner, Egyéb Jogi Ügyek Divízió-vezetője tollából.