A műhús forradalmasíthatná az élelmiszeripart

műhús
Vágólapra másolva!
Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának – olvasható az agrarszektor.hu-n. A világ szén-dioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a „műhúsokra” alapozott elképzeléseket.
Vágólapra másolva!

A globális állattartásból származó üvegházhatást okozó gázok összmennyisége 7,1 gigatonna évente, ez pedig az emberi tevékenységekkel okozott üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékát teszi ki – írja a businessgreen.com.

Ennek alapján komoly problémát jelenthet majd, hogy a becslések szerint a világ húsfogyasztása 20 százalékkal, míg a tejtermelés 58 százalékkal lesz nagyobb 2050-re.

Kutatók szerint a laboratóriumban előállított húsok fogyasztásával 78-96 százalékkal csökkenthető lehetne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása, és ez komoly segítséget jelentene az éghajlatváltozás kezelésében is.

Forrás: Origo

Az úgynevezett „laboratóriumi hús” az egész élelmiszeripart forradalmasítaná, a globális keresletet ugyanis sokkal fenntarthatóbb módon tudná kielégíteni a piac. A új módszerrel előállított húsokkal csökkenteni lehetne az éhezést és az alultápláltságot is.

Más szakértők ugyanakkor kétkedve fogadják a „műhúsok” lehetséges térhódításáról szóló elképzeléseket.

A tradicionális mezőgazdasági ágazatnak számító hagyományos állattenyésztés továbbra is fennmarad, és ezután is minőségi állati eredetű termékekkel látja majd el a fogyasztókat – állítják.