Elképesztő körülmények között dolgoznak a világ legnagyobb elektronikai-hulladék lerakójában emberek százai, hogy kinyerjék az értékes fémeket a fejlett világ leselejtezett eszközeiből.

Az afrikai ország, Ghána fővárosában, egyben legnépesebb településén, Accrában működik a világ legnagyobb lerakója, ahová elektronikus hulladék érkezik, méghozzá Európa, Japán, Amerika, és a világ más fejlett részeiről.

Az Old Fadama nyomornegyed közelében működő lerakó emberek százainak megélhetését biztosítja, akik a leselejtezett cikkekből kiszerelik az újrahasznosítható alkatrészeket, majd az értékesíthető fémeket égetéssel nyerik ki a burkolatból.

A vörösrézkábeleket és a használt alkatrészekből összeszerelt vagy felújított műszaki cikkeket illegálisan, kéz alatt adják el.

Az elektronikus hulladékok égetése a levegő, a talaj és a vizek súlyos szennyezésével jár, mert az e-hulladék ólmot, higanyt, kadmiumot és egyéb nehézfémeket, valamint arzént és számos mérgező vegyi anyagot tartalmaz.

Ghána GDP-je 1960-tól 1965-ig, rendkívül alacsony bázisról indulva, de 50 százalékkal nőtt. A gyors gazdasági növekedésen átesett államban a vidéki lakosság az 1960-as években kezdte meg a beáramlást a nagyvárosokba.

Az Old Fadama már az 1980-as évekre egészségtelenül sűrűn lakott, nyomornak és bűnözésnek otthont adó körzetté vált.

Híre olyan rossz volt az ott uralkodó állapotok miatt, hogy a helyiek a negyedet csak Szodoma és Gomorra néven illették.

Az elektronikus hulladék szállítmányok a 2000-es évek elején érkeztek először az országba, majd tették Agbogbloshie-t a világ legnagyobb e-hulladék lerakójává.

A területen a felnőttek mellett gyerekek is dolgoznak, és átlagosan napi 4-6 dollárnak megfelelő összeget keresnek. Ahogy az Atlas Obsucra írja, a megélhetésüket innen biztosítók körében a vezető halálok mérgezésre vezethető vissza.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet által az Agbogbloshie területén gyűjtött víz- és talajminták a megengedett káros anyagok százszorosát mutatták ki.

A Bázeli Egyezmény tiltja a gazdaságilag fejlett államokban keletkezett veszélyes hulladékok lerakását a fejlődő országokban, engedélyezi azonban az e-hulladék javítás és újrahasznosítás céljából történő exportját.

Ghánában, Nigériában és egyéb afrikai államokban a helyi technológiai fejlettség mértékét jóval meghaladó mennyiségben van jelen elektronikai hulladék, ami a nemzetközi jogszabályok kijátszására utal.

Az alábbi képre kattintva galériában tekintheti meg a hulladéklerakóban dolgozók mindennapjait bemutató különleges felvételeket!

Leselejtezett számítógép-tartozékok a hulladékégetőben - kattintson a képre további felvételekért!Forrás: MTI/EPA/Christian Thompson