Equilor: pozitívak a világgazdasági kilátások

RELIGION ECONOMY SILVER BANK MONEY ONLYWORLD MIDDLE EAST ISRAEL JERUSALEM EURO BOB DEWEL DOLLÁR CURRENCY EUROS SQUARE FORMAT
pénzváltó
Vágólapra másolva!
Továbbra is növekedés jellemzi a világgazdaságot, azonban a jövővel kapcsolatban egyre több a bizonytalanság és a kockázat az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. Miközben az Egyesült Államok egyre intenzívebb kereskedelmi háborúi a tengerentúli gazdaság növekedésére egyelőre nincsenek kifejezetten negatív hatással, ugyanez az Európai Unióra és a fejlődő térség piacaira nem mondható el.
Vágólapra másolva!

Pozitív környezetben, jó kilátásokkal fut neki a világgazdaság 2018 végének az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb, a globális és magyar kilátásokat bemutató elemzése szerint. A kiadvány rámutat, hogy egy-két kivételtől eltekintve

a fejlett és fejlődő gazdaságokban egyaránt növekedés tapasztalható, összességében 3,1 százalékos világgazdasági bővülés várható idén.

A következő két évben ugyanakkor szerényebb lehet a növekedés üteme, sőt, 2019-ben akár fordulat is jöhet a kilátásokat tekintve. A fejlett gazdaságok közül az Egyesült Államok növekedésének késői, de dinamikus szakaszában van, köszönhetően a fiskális ösztönzőknek.

Forrás: ONLY FRANCE/Bob Dewel

Az EU kilátásait a globális kereskedelmi bizonytalanságok mellett több tényező is negatívan befolyásolja: a török válság, az olasz gazdaság helyzete, valamint a Brexit-tárgyalások elhúzódása mind kockázatot jelentenek.

Az euróövezet növekedése a tavalyi év végén tetőzött, visszatért a 2 százalékos szint közelébe.

2020-ra mindössze 1,7 százalékos bővülés várható, és számos lefelé mutató kockázat gyengíti a monetáris lazítás és eszközvásárlási program segítségével megerősödött gazdaságokat.

Az amerikai kamatok emelkedése és a dollár erősödése sérülékennyé teszi a feltörekvő piacok egy részét, és komoly gazdasági visszaesést okoz. Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint ilyen válságot láthattunk Argentínában és Törökországban az elmúlt hónapokban, de Brazília, Ukrajna és Dél-Afrika is problémáknak néz elébe. Az olajexportáló országok kilátásai ugyanakkor javultak a folyamatosan dráguló nyersanyag miatt.

A Brent nyersolaj árfolyama 16,2 százalékot emelkedett eddig idén, és hiába az OPEC kitermelés-növelő lépései, az iráni olajszankciók miatt az ár inkább felfelé mozdulhat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A nyitott és exportorientált magyar gazdaságra a globális és európai növekedés pozitív, de a régiós tőkekivonás, és egy Európai Unióra is kiterjedő amerikai kereskedelmi háború lehetősége negatív hatással van. A török válság hazánkra elenyésző mértékben fejt ki negatív hatást. Tartósan gyenge forintárfolyam és 65 dollár feletti olajár esetén fennáll az infláció felpörgésének a veszélye, de az Equilor idén csak 2,9, jövőre pedig 3,2 százalékos inflációval számol itthon.

A következő 12 hónapban az euró árfolyama a jelenlegi szint közelében, a 323-328 forintos sávban mozoghat.

A magyar növekedés továbbra is dinamikus, a banki hitelezés pörög, az ipari termelés az autóipar vezetésével erősödik, bővül az export és a belső fogyasztás. Hazánkban a tartósan gyenge forint és a 65 dollár feletti olajárfolyam okozhat problémát, mivel ebben az esetben az infláció üteme a vártnál gyorsabban növekedhet, és a Magyar Nemzeti Bank a tervezettnél hamarabb nyúlhat kamatemeléshez, ami egyébként leghamarabb 2020-ra várható.