Nagy horderejű megállapodást kötött a Mol-csoport a német ThyssenKrupp AG-val, amelynek keretében - jelentős állami támogatást is felhasználva - egy poliol-gyártó üzem létesül Tiszaújvárosban.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport, a társaság megállapodott a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel abban, hogy a német vállalat fogja felépíteni a csoport poliol-üzemét - mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A beruházás 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forint) valósul meg, és 200 munkahelyet teremt majd a Borsod-megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

Forrás: MTI/Komka Péter

 Hernádi felidézte:

a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

A Mol által választott technológia előnyeiről szólva kiemelte, a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik. A világon ez a leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb technológia a területen.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol helyzete egyedülálló abban a tekintetben, hogy Kelet-Közép-Európában a vállalat lesz az egyetlen olyan szereplő, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliol előállításának minden szegmensében részt vesz. A társaság évente 200 ezer tonna poliolt fog előállítani, amivel rögtön szignifikáns szereplővé válik az 1,4 millió tonnára becsült európai piacon. Az üzem várhatóan 2021 második felében kezdi meg a működését.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ügyvezető igazgatójaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az üzem megtervezése és felépítése várhatóan egymillió mérnökórát fog igénybe venni, csúcsidőben az építkezésen 4000 ember fog dolgozni.A ThyssenKrupp számára ez globális projekt, miután a mérnöki munka nagy részét Németországban végzik el, de a cég Thaiföldről, Kínából és Indiából is hoz szakértelmet a projekthez. Az új üzem "magasra teszi a lécet", amellett, hogy a legenergiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldással fog rendelkezni, a legautomatizáltabb is lesz a területen belül. Nem ez az első alkalom, hogy a Mol csoporttal együtt dolgozik a vállalat, 2003-ban együtt építettük fel a dízelüzemet - emlékeztetett Marcel Fasswald.

Mi az a poliol?

A poliol a poliuretán alapanyaga, amelyet az ipar szinte minden területén hasznosítanak az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig. Az új üzem a ThyssenKrupp Industrial Solutions és az Evonik (korábban Degussa-Uhde) által fejlesztett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológiát fogja használni.