Vietnám akár nyerhet is azon, ha az USA és Kína között tovább eszkalálódik a kereskedelmi konfliktus. Ez pedig még akkor is igaz lehet, ha Washington még további vámokat vet ki a világ második legnagyobb gazdaságára.

Igen nagy mennyiségben áramolhat külföldi működő tőke Vietnámba, ha az Egyesült Államok és Kína között nem csillapodnak a kedélyek, és tovább fokozódik a kereskedelmi háború – mondta a CNBC-nek Bill Stoops, a Dragon Capital befektetési vezetője. A szakértő szerint ugyanis a vámokból fakadó költségnyomás Vietnám felé terelheti a tőkét.

Mi több, még az is előfordulhat, hogy Kína elkezdi a termelésének egyre növekvő részét áttelepíteni Vietnámba. Mindez addig gond nélkül eltarthat, amíg az Egyesült Államok nem támadja meg célzottan ezt a lépést – hangsúlyozta a szakértő.

A nevető harmadik

Ez a jelenség pedig egyenesen trendszerű folyamattá nőheti ki magát. Vietnám ugyanis várhatóan nem lesz célpontja a kereskedelmi háborúnak, noha a délkelet-ázsiai ország 40 milliárd dolláros külkereskedelmi többlettel bír az Egyesült Államokkal szemben.

Washington számára ugyanis Kína a legfontosabb ellenfél, az ország geostratégiai és kereskedelmi súlya miatt – tette hozzá Stoops.

Vietnám éppen azért jöhet ki jól az óriások konfliktusából, mert az ország USA-ba irányuló exportja annyira kicsi, hogy a washingtoni politikának fel sem tűnik a vihar közepette.

Vietnám nevető harmadikként kerülhet ki a kereskedelmi háborúbólForrás: 123rf.com

Mindeközben korábban több elemzés is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai térség lehet a kereskedelmi háború nagy vesztese. Ráadásul a feltörekvő piacok általában is komoly pofonokat kaptak az elmúlt időszakban, ahogy egyre több befektető kezdett el félni attól, hogy a török és argentin válság hatásai továbbgyűrűznek. Ez az ázsiai devizákat is elérte, az indonéz rúpia például két évtizedes mélypontra szakadt a dollár ellenében szeptember elején.

A védettség előnyei

Stoops azonban úgy látja, Vietnámnak jelenleg nem kell aggódnia a fentiek miatt, mivel az ország fizetőeszköze, a dong, igen erős makrogazdasági háttérrel bír. Ezzel együtt Vietnám jelentős devizatartalékkal rendelkezik, a folyó fizetési mérlege pedig nettó pozitív tartományban mozog.

Erős gazdasági alapokról várja a jövőt VietnámForrás: AFP/Ye Aung Thu

Abban az esetben tehát, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő 12 hónapban 100-125 bázisponttal megemelné az USA alapkamatát,

a dong továbbra is elég stabilan tudna állni a lábán. A vietnámi fizetőeszköz ereje részben abból fakad, hogy a hazai lakosság kedvezően áll ahhoz, ahogy a dongot menedzselik – tette hozzá a szakértő.

A problémát az jelentené, ha a dong árfolyama elkezdene jelentősebb kilengéseket mutatni, ez ugyanis potenciálisan megkötheti az ország kezét. Egy ilyen folyamat viszont inkább külső, mintsem belső hatásra indulhat el – mondta Stoops.