Az OTP Bank rekorderedményt ért el idén az első félévben, fontos akvizíciókat hajtott végre. Stabil tőke és likviditási helyzete megfelelő tőketermelő képességgel párosul. Az elmúlt időszakban azonban megnövekedtek a kockázatok a feltörekvő piacokon, ezért az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzésében összességében semleges ajánlást fogalmaz meg a hazai bankpapírral kapcsolatban, vagyis tartásra ajánlja az OTP Bank részvényeit.

Az OTP Bank első félévét segítette az európai konjunktúra hatásának köszönhető kedvező gazdasági környezet, a régiós hitelezési aktivitás erősödése, és a lassan emelkedőbe forduló kamatkörnyezet. A tavalyi év akvizíciói után az organikus növekedés időszaka jellemezte a bank teljesítményét, amihez a múlt évben megvásárolt Splitska és Vojvodjanska Banka is aktívan hozzájárult.

Megnőtt a leányok szerepe

Az OTP Csoport augusztus elején új akvizíciókat is bejelentett, a Sociéte Generale-tól megvette a bolgár Express Bankot és a Sociéte Generale Albaniát. Ezzel Bulgáriában piacvezető lett a magyar pénzintézet, Albániában pedig az ötödik legnagyobb piaci szereplő. Bár az akvizíciókra már számított a piac, realizálódásuk pozitív fejlemény a vállalat megítélésében. Az OTP célja, hogy a leánybankok profithoz való hozzájárulása növekedjen a konszolidált eredményen belül, ami az első félévben teljesült, a csoport eredményében a leányok szerepe 39 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 33 százalékról.

Forrás: MTI/Manek Attila

A bankcsoport a korrigált adózott eredmény soron 90,9 milliárd forintos rekordot ért el az első hat hónapban, ami 16 százalékos növekedést jelent.

Feltörekvő piaci turbulenciák

Tavasz óta azonban kevésbé érvényesülnek a fundamentumok és a növekedési kilátások az OTP árfolyamában. A bank részvényárfolyamát inkább a régiós hatások határozzák meg, köztük a tavasz óta tartó folyamatos tőkekivonás a régióból, az augusztusi török válság és napjainkban az orosz rubel leértékelődése.

A feltörekvő piaci tőkekivonás az amerikai kamatok emelkedése, az amerikai jegybank mérlegcsökkentése és az erős amerikai gazdasági teljesítmény hatására relatíve erős dollár következménye, ami alól az OTP sem tudja kivonni magát.
A török válság augusztusi elmélyülése kezdetben az egész európai bankszektort lehúzta, majd a török hitelezők beazonosításával, elsősorban a spanyol, francia és olasz bankokat büntették a befektetők, az OTP ezúttal kimaradt a sorból.

A líra után jött a rubel

A rubel augusztusi több mint 7 százalékos leértékelődése, a török líra értékvesztése és az új orosz szankciók után viszont jelenleg is hatással van a hazai pénzintézet részvényének árfolyamára. Az OTP orosz leánybankja a magyar és a bolgár után a harmadik legnagyobb a portfólióban, és az idei első félévben 14,8 százalékkal járult hozzá a konszolidált bevételhez, valamint 8 százalékkal a konszolidált eredményhez. Az OTP Csoport egy stabil regionális bank, jó növekedési kilátásokkal, de arra, hogy a valós értéke tükröződjön az árfolyamban - a sok bizonytalansági tényező miatt -, valószínűleg még akár hosszabb ideig kell várni.