OTP: mennyire jó vétel most a bankpapír?

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank rekorderedményt ért el idén az első félévben, fontos akvizíciókat hajtott végre. Stabil tőke és likviditási helyzete megfelelő tőketermelő képességgel párosul. Az elmúlt időszakban azonban megnövekedtek a kockázatok a feltörekvő piacokon, ezért az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzésében összességében semleges ajánlást fogalmaz meg a hazai bankpapírral kapcsolatban, vagyis tartásra ajánlja az OTP Bank részvényeit.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank első félévét segítette az európai konjunktúra hatásának köszönhető kedvező gazdasági környezet, a régiós hitelezési aktivitás erősödése, és a lassan emelkedőbe forduló kamatkörnyezet. A tavalyi év akvizíciói után az organikus növekedés időszaka jellemezte a bank teljesítményét, amihez a múlt évben megvásárolt Splitska és Vojvodjanska Banka is aktívan hozzájárult.

Megnőtt a leányok szerepe

Az OTP Csoport augusztus elején új akvizíciókat is bejelentett, a Sociéte Generale-tól megvette a bolgár Express Bankot és a Sociéte Generale Albaniát.

Ezzel Bulgáriában piacvezető lett a magyar pénzintézet, Albániában pedig az ötödik legnagyobb piaci szereplő.

Bár az akvizíciókra már számított a piac, realizálódásuk pozitív fejlemény a vállalat megítélésében. Az OTP célja, hogy a leánybankok profithoz való hozzájárulása növekedjen a konszolidált eredményen belül, ami az első félévben teljesült,

a csoport eredményében a leányok szerepe 39 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 33 százalékról.

Forrás: MTI/Manek Attila

A bankcsoport a korrigált adózott eredmény soron 90,9 milliárd forintos rekordot ért el az első hat hónapban, ami 16 százalékos növekedést jelent.

Feltörekvő piaci turbulenciák

Tavasz óta azonban kevésbé érvényesülnek a fundamentumok és a növekedési kilátások az OTP árfolyamában. A bank részvényárfolyamát inkább a régiós hatások határozzák meg, köztük a tavasz óta tartó folyamatos tőkekivonás a régióból, az augusztusi török válság és napjainkban az orosz rubel leértékelődése.

A feltörekvő piaci tőkekivonás az amerikai kamatok emelkedése, az amerikai jegybank mérlegcsökkentése és az erős amerikai gazdasági teljesítmény hatására relatíve erős dollár következménye, ami alól az OTP sem tudja kivonni magát.


A török válság augusztusi elmélyülése kezdetben az egész európai bankszektort lehúzta, majd a török hitelezők beazonosításával, elsősorban a spanyol, francia és olasz bankokat büntették a befektetők, az OTP ezúttal kimaradt a sorból.

A líra után jött a rubel

A rubel augusztusi több mint 7 százalékos leértékelődése, a török líra értékvesztése és az új orosz szankciók után viszont jelenleg is hatással van a hazai pénzintézet részvényének árfolyamára.

Az OTP orosz leánybankja a magyar és a bolgár után a harmadik legnagyobb a portfólióban, és az idei első félévben 14,8 százalékkal járult hozzá a konszolidált bevételhez, valamint 8 százalékkal a konszolidált eredményhez.

Az OTP Csoport egy stabil regionális bank, jó növekedési kilátásokkal, de arra, hogy a valós értéke tükröződjön az árfolyamban - a sok bizonytalansági tényező miatt -, valószínűleg még akár hosszabb ideig kell várni.