Hálózatokba tömörülnek a gyógyszertárak, részben a költséghatékonyabb működés és a közös marketingstratégia miatt - mondta a Világgazdaságnak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének alelnöke, aki szerint a gyógyszerészek adminisztrációs terhei csökkennek, így több idejük jut a páciensekre.

A lap csütörtöki számában elmondta, az együttműködés több típusa található meg Magyarországon: a közös tulajdonostól kezdve a franchise hálózatokon és marketingtársulásokon át egészen a beszerzési társulásokig.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet legfrissebb, szeptember eleji adatai szerint 2304 közforgalmú gyógyszertár működik Magyarországon, ezeknek mintegy 80-90 százaléka köthető valamilyen hálózathoz.

Az alelnök elmondta, a lánchoz való csatlakozás megkönnyíti a gyógyszertárak finanszírozását, segíti a patikákat információhoz jutni, és gazdaságilag stabilizálja az önállóan esetleg működésképtelen gyógyszertárakat.

Hozzátette, a gyógyszertáraknak versenyezniük kell az étrend-kiegészítőket, tápszereket forgalmazó drogériákkal, bioboltokkal és hipermarketekkel is, miközben a hálózatok logisztikai, gazdasági segítséget nyújtanak a gyógyszerészeknek. A hálózatosodás leginkább a városi patikákra jellemző, de előfordul, hogy kis vidéki gyógyszertárak is tagok.