Maradhat a robusztus növekedés az építőiparban

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
Júliusban 38 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Az épületek főcsoportban 28,5, az egyéb építmények esetében pedig 48,3 százalék volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatással kiigazítva havi alapon 4,5 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye.
Vágólapra másolva!

Épületek esetében új szerződést 80 milliárd forintért kötöttek a hónapban, így a szerződésállomány 396 milliárd forint volt, ami 5 százalékos éves növekedésnek felel meg. Egyéb építmények (infrastruktúra, út, vasút, stb.) kategóriában 216 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány 1876 milliárd forint volt, ami 82 százalékos éves növekedést jelent.

2018 II. negyedév végéig 6517 új lakást adtak át, ami 30 százalékkal volt több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

Lakásépítési engedélyt 18.066 darabot adtak ki, ami viszont 9 százalékos időszaki csökkenést mutat.
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) legfrissebb adatai szerint

immár több mint 1,5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot.

Ez abszolút rekordot jelent, ezzel a volumennel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet.

Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

A nyári hónapokra visszatért az építőipar az eddigi robusztus bővüléséhez és a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával. Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a lakásépítéseknél, mivel 2019-től a kedvezményes áfa megszűnése jelentős érvágás lesz a beruházások esetében.

Az idei évben a Takarékbank elemzői 20 százalék feletti éves építőipari növekedést várnak, míg jövőre a jelenlegi kilátások alapján szintén robusztus, 15 százalék körüli lehet a bővülés.

Idén piaci becslések szerint ideális esetben 25 ezer új lakás kerülhet átadásra országosan, ami elmarad a lakásállományhoz mérten ideálisnak tekintett éves 40 ezres számtól.

Az építőiparban a Takarékbank részéről továbbra is jelentős mértékű béremelkedésre és fehéredésre számítanak a következő időszakban, mivel a külföldön dolgozó szakképzett munkaerő visszacsábításához a fogadó ország bérszintjének megközelítőleg 80 százalékát elérő bérek szükségesek, amihez fokozatosan közelít is az iparág.