Matolcsy György: A V4-ek az unió növekedési motorjává váltak

2018.09.14. 16:19

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy nemzetközi konferencián mondott beszédet Lengyelországban. Itt a jegybank elnöke beszélt a régiós kilátásokról, a V4 együttműködéséről. Az eseményen felszólalt a lengyel jegybank elnöke is.

Matolcsy György, az MNB elnöke Krakkóban, a magyar és a lengyel jegybank által közösen szervezett konferencián mondott beszédet.

Matolcsy György szerint a visegrádi csoport országai az Európai Unió növekedési motorjává váltak, a fenntartható felzárkózáshoz megvannak a megfelelő alapok.

Szerinte

a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett most a versenyképességi tartalékokat kell aktivizálni, amihez a régiós együttműködések mélyítése is támogatást nyújt.  

A visegrádi együttműködést erősítő szakmai eseményen a régiós országok gazdasági növekedési kilátásai voltak a fókuszban, különös hangsúllyal arra, hogy milyen eszközökkel biztosítható a fenntartható felzárkózás - mondta az MNB elnöke.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke BudapestenForrás: MTI/Máthé Zoltán

Adam Glapinski, az eseménynek helyszínt biztosító lengyel jegybank elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy mélyebben meg kell érteni a gazdasági növekedés mozgatórúgóit, különösen a termelékenység középtávú alakulását.

A konferencián előadóként részt vettek az MNB felsővezetői és szakértői is. A rendezvényen egyebek mellett olyan témákat vitattak meg részletesen is, mint

  • a termelékenység növelésének lehetőségei,
  • az inkluzív gazdasági növekedés biztosítása,
  • a pénzügyi rendszer fenntartható növekedéshez való hozzájárulása,
  • valamint a nemkonvencionális monetáris politikai eszközök eredményei és jövője.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a régiós tapasztalatok és vélemények megosztása a jövőben is támogathatja a gazdaságpolitikák eredményességét.

A konferencián a két jegybankelnök tárgyalásokat folytatott az intézmények közötti szakmai együttműködés erősítéséről.