Gigantikus mangroveerdőbe fektet az 1000 milliárd dolláros Apple

2018.09.18. 12:11

Mangroveerdőbe fektet az Apple Dél-Amerikában, hogy ezzel is hozzájáruljon a környezet védelméhez és a klímaváltozás elleni harchoz – írja a Fast Company.

A mangrovefák nemzetségébe tartozó növények különösen fontosak az emisszió visszaszorításában, ezért az Apple-nél úgy döntöttek, részt vesznek egy óriási erdőség revitalizálásában.

Az igazi nagyágyúk a mocsarakban élnek

A mangrovefélék a szubtrópusi és trópusi térségek árapályos, mocsaras térségeinek növényei. Több fajtájuk ismert, sőt, léteznek hibrid változatok is, de többségükben közös, hogy a természet leghatékonyabb fegyverei közé tartoznak a károsanyag-kibocsátás, és így a klímaváltozás elleni harcban.

Ezek a fák halálosan fontosak, mert képesek akár tízszer annyi szén-dioxidot is megkötni, mint a szárazföldi növények

– mondja Lisa Jackson, az Apple fenntarthatósággal és társadalmi ügyekkel foglalkozó alelnöke annak kapcsán, miért invesztál a vállalat egy mangroveerdőbe.

Mangroveerdő egy elrozsdásodott hajóroncs fedélzeténForrás: Flickr/evangelique

A cég Dél-Amerikában, Kolumbia egyik tengerpartján, 27 ezer hektár kiterjedésű terület környezeti viszonyainak helyreállítására, különösen az ottani mangroveerdőség rehabilitációjára fordít egy meg nem nevezett, de jelentős összeget.

A terület mangrovefái az előzetes számítások szerint – különösen azután, amikor megtörténtek az újratelepítések az elpusztult növények helyett –, teljes életük alatt mintegy 1 millió tonna szén-dioxid megkötését látják el.

A projekt első két évében pedig mintegy 17 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a légkörbe a növényeknek köszönhetően. Ez a mennyiség nagyjából megegyezik azzal, amit az Apple azon járművei egy évtized alatt bocsátanak ki, melyek megtett útvonalai alapján a cég az Apple Mapset, azaz a térképeket frissíti.

Így ez a tevékenysége az Apple-nek emissziós szempontból „nullszaldósra” jön ki.

Mangrovefák FloridábanForrás: AFP/Juan-Carlos Muńoz

Egy nagyobb terv része

A vállalat már korábban is invesztált fákba és a környezet védelmébe oly módon, hogy jelentős befektetéseket hajtott végre olyan nonprofit társaságokba, melyek célja adott földterületek felvásárlása és azok rehabilitációja, illetve fenntartható gazdálkodás folytatása volt.

A mostani mangroveprojekt így a cég nagyobb tervének egy része.

A nemrégiben az 1000 milliárd dolláros, álomhatárnak számító cégértéket átlépő óriás az elmúlt két évben 2,5 milliárd értékben bocsátott ki „zöldkötvényeket”, boltjait, adatközpontjait és irodáit pedig szerte a világon 100 százalékban megújuló energiaforrásokra állította át.

Az Apple létesítményei már teljes egészében megújuló energiákkal működnek, a cég a beszállítóit is átállítaná a jövőbenForrás: AFP/NurPhoto/Mairo Cinquetti

A következő lépcsőben beszállítóinál is ennek megvalósítására törekszik.

Idén nyáron pedig egy 300 millió dolláros energetikai alapot hoztak létre Kínában azért, hogy így támogassák az üzleti szektort a tiszta energiához való könnyű hozzáférésben.