Az Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Viresol a régió egyik legnagyobb modern keményítőipari üzeme, nettó értékesítési árbevétele meghaladja majd az évi 100 millió eurót. A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az Opus Nyrt. igazgatósága döntésével elfogadta a Viresol Kft. 51 százalékos üzletrészének apportját a szakértő által meghatározott mintegy 26,7 milliárd forint piaci értéken.

A független szakértő által elvégzett jövedelem alapú értékelés szerint a Viresol 100 százalékos saját tőkéjének nettó, kötelezettségek nélkül számított becsült piaci összértéke meghaladja az 52,3 milliárd forintot. A tőkeemelés során kibocsátandó új részvényeknél a februárban bejelentett 611 forintos árfolyamot veszik figyelembe.

A BÉT csengője a Budapesti ÉrtéktőzsdénForrás: MTI/Marjai János

 A Viresol Kft. (Visonta Projekt Kft. néven) 2015-ben azzal a céllal jött létre, hogy megépítse Magyarország egyetlen, és a régió egyik legnagyobb, a legmodernebb malomipari technológián túlmutató búzafeldolgozó üzemét. Tavaly tavasszal indult a Mátrai Erőmű ipari parkjában a zöldmezős beruházás, jelenleg a próbaüzem előkészítése zajlik.

A hulladékmentes technológiával működő gyár évi 250 ezer tonna hazai búza feldolgozásával keményítőt, alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő a hazai és régiós élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar számára.Az Opus Global Nyrt. igazgatósága annak érdekében döntött a tőkeemelések előkészítéséről, hogy a tőzsdei társaság üzletrészek apportjával szerzett új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó, a magyar gazdaság húzóágazatait jól tükröző ipari és termelő társaságává fejlődjön. Az Opus saját tőkéjét jóval 100 milliárd forint fölé növelheti a megkezdett tőkeemelés-sorozat.