Az Európai Központi Bank (EKB) lecseréli a jelenlegi 100 és 200 eurós bankjegyeket, s helyettük újakat hoz forgalomba. 

Bemutatták az új 100 és 200 eurós bankjegyeket, amelyeket a jövő év első felében vezetnek be. Ezzel az euróbankjegy-sorozat öt évvel ezelőtt megkezdett megújítása gyakorlatilag lezárul - közölte a The Brussels Times.
2013-ban vette kezdetét az eurózónában használt papírpénzek megújulása.

Új euróbankjegyekForrás: AFP/Arne Dedert

Az intézkedés elsősorban a megnövekedett biztonsági elvárások által támasztott követelményeket, a pénzhamisítás kockázatának csökkentését hivatott kielégíteni.
Az új Európé-sorozatból az 5 eurós 2013-ban, a 10 eurós a következő évben, majd a 20 eurós 2015-ben jelent meg a készpénzforgalomban. A szintén újratervezett, új biztonsági elemekkel rendelkező 50 eurós bankókkal pedig a tavalyi évtől lehet fizetni.

Hologram a bankjegyenForrás: AFP/Arne Dedert

Ezzel szemben az 500 eurós bankjegy elbúcsúzik, ugyanis nyomtatatását és kibocsátását az EKB májusi döntése értelmében leállítják. A forgalomban lévő 500 eurósok törvényes fizetőeszközök maradnak, csak nem lesz belőlük utánpótlás, emellett korlátlan ideig megőrzik az értéküket.

Az eddig használt 100 és 200 eurós bankjegyek szintén továbbra is érvényesek maradnak addig, amíg fokozatosan ki nem vonják őket a forgalomból.