Ravaszul kerülik ki a kínai cégek az amerikai importvámokat

2018.09.18. 13:04

Az amerikai vámintézkedések kikerülése érdekében a kínai vállalatok úgy döntöttek, hogy egy sor termék gyártását, így a kerékpárok, a gumi- és műanyagcikkek, a textíliák előállítását külföldre telepítik – közölte nyilvános adatokra hivatkozva a Hina horvát hírügynökség. Az új gyártási helyszínek között van Mexikó, Thaiföld, Mianmar, Vietnam és Szerbia.

Miután az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vetett ki egy sor kínai termékre, Peking azonos módon válaszolt. Kitört és hónapok óta tart a világ legnagyobb gazdaságai közötti kereskedelmi háború.
Az új vámtarifák nyilvánvalóan arra kényszerítik a vállalatokat, hogy világszerte felülvizsgálják beszállítói hálózataikat, hiszen egyik napról a másikra 25 százalékot romlott a versenyképességük– mondta Christopher Rogers, a Panjiva kereskedelmi szakértője.

A Növekedés.hu kiemeli a Hina beszámolójából, hogy az egyik ilyen vállalat, a Linglong Tire autógumi-gyártó úgy döntött, hogy 994 millió dollár beruházással Szerbiában épít gyárat, „elsősorban a kedvező hitelfeltételekre való tekintettel”.

Egyre jobban eldurvul az amerikai-kínai kereskedelmi háborúForrás: Shutterstock


A kereskedelmi válság miatt az egész autógumi-ágazat nehéz helyzetben van– hangsúlyozta a múlt hónapban befektetőknek a Linglong vezérigazgatója, utalva a kínai dömpingvádakkal kapcsolatos, „véget nem érő” vitákra. Ha külföldön felépítünk egy gyárat, az lehetővé teszi számunkra, hogy kikerüljük a nemzetközi kereskedelmi akadályokat – tette hozzá a vállalat vezetője.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK