Megállíthatatlan a panellakások drágulása

2018.09.18. 13:53

Továbbra is a kis és közepes méretű panellakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán. Az év eleje óta az ilyen méretű panellakásoknál 5 százalék körüli áremelkedés következett be a IV. és XV. kerületben, míg a téglaépítésű társasházi lakásoknál és a családi házaknál stagnálás jellemző.

Jelenleg a legfelkapottabb lakástípus a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás, tudtuk meg a Balla ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetőjétől. Balla Frigyes szerint az előbbiek átlagosan 500 ezer forintos, míg utóbbiak 400-500 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát. Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok.

Leginkább a központi fekvésű, de csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedés adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek.

Annak ellenére, hogy a kis és közepes méretű panelek ára töretlenül emelkedik, ennél a kategóriánál szerény a különbség a hirdetési és eladási árak között: mindössze néhány százezer forintról beszélhetünk. Ezzel szemben a nagyobb értékű, kevésbé gyorsan forgó ingatlanok esetében akár az 5-10 százalékot is elérheti a túlárazás mértéke.

Ami egyben jelzi azt is, hogy mennyit lehet alkudni egy-egy ingatlan hirdetési árából.

illusztrációForrás: Shutterstock

Reális árazás esetén a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el, hiszen mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is. Ezek az értékek azonban nagymértékben függenek attól, hogy miként árazzák be lakásaikat a tulajdonosok.

Az említett lakásáraknál az újépítésű lakások árai sem sokkal magasabbak. A négyzetméterárak mérettől is függően 550-650 ezer forint között alakulnak.

A magasra kúszó árak is közrejátszanak abban, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a lakáshitelek iránt. Balla Frigyes tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitel-lehetőségekkel.

A leggyakoribb hitelösszeg egyébként 10 millió forint környékén alakul.

illusztrációForrás: Depositphotos

A magas árak ellenére a befektetők sem koptak ki teljesen a piacról. A vevők 15-20 százaléka még mindig bérbeadási szándékkal vásárol ingatlant. Ugyanakkor, ha a bérlakáspiacon nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt, miközben a bérleti díjak változatlanul magasan járnak.

A leginkább keresett, 1,5 szobás lakások esetében, mindkét kerületben 100-120 ezer forint körül alakul a havi bérleti díj, rezsi nélkül számolva.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Balla Frigyes szerint a közeljövőben talán az októberi hitelfelvételi szigorítások hozhatnak némi változást az ingatlanpiacon. A hatás mértéke persze kérdéses, ugyanakkor már nem kell sokat várni arra, hogy megtapasztaljuk.