A kereskedelmi háború viszonylag csekély hatással lesz a kínai gazdaság egészére, az ország piacai pedig továbbra is jelentős vonzerővel bírnak majd. Ez még úgy is igaz, hogy az árfolyamok érezhető eséseket mutattak az idei évben – mondja a UBS szakembere.

Noha a kínai piacok idén több mint 20 százalékot gyengültek, a világ második legnagyobb gazdasága még mindig a világ legvonzóbb feltörekvő piacának számít. A befektetői reakciókat a többség az USA-val folytatott kereskedelmi háborúnak tudja be, azonban a UBS szakértője szerint a piaci reakciók sokszor eltúlzottak. Catherine Cai, a pénzintézet kínai befektetési banki üzletágának elnöke úgy látja, a kínai vállalatok növekedési potenciálja igen egészséges – írja a CNBC.

A valódi félelem

Ennek eredményeként a UBS úgy véli, a feltörekvő piacok teljes globális térképén még mindig Kína számít a legvonzóbb befektetési területnek. A piaci szereplők azonban aggódnak a teljes kép miatt. Cai szerint

a többség valójában a világgazdaság meggyengülésétől fél, illetve attól, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség milyen hatást gyakorol majd a globális ellátási láncokra.

Kína felkészült a vámháború hatásairaForrás: Imaginechina/Xie Zhengyi

Donald Trump amerikai elnök egyébként hétfőn jelentette be, hogy 10 százalékos vámot fog kivetni 200 milliárd dollár értékű kínai termékre. Ez az intézkedés szeptember 24-én lép életbe, és az elnök közlése szerint a vámok az év végére 25 százalékig emelkednek majd.

A legfrissebb vámok pedig tovább fokozhatják a világ két legnagyobb gazdasága közti kereskedelmi konfliktust, főleg hogy Peking már belengette, kész újabb vámokat kivetni az amerikai termékek ellen. Mindazonáltal az intézkedések várhatóan csak nagyon kis mértékben fogják érinteni a kínai gazdaság egészét, ráadásul most úgy tűnik, a kormány felkészült arra, hogy ezeket a hatásokat menedzselni tudja – tette hozzá Cai.

Peking felkészült

Mindeközben pedig a pekingi vezetés számos proaktív politikai lépést tett. Ezek közé tartozik a monetáris politika lazítása, és az sem kizárt, hogy a jegybank a jövőben még tovább lazít majd a hitelezési feltételeken.

Ezek pedig együtt lehetővé teszik a belső fogyasztás felpörgetését, ami végső soron erősen támogathatja a kínai gazdaság egészét is.

A szakértő szerint tehát jelenleg Kína jó erőben van, és Peking megtette a szükséges óvintézkedéseket, felkészülve a legrosszabb forgatókönyvre is. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon az Egyesült Államok gazdasága is fel van-e készülve a lehetséges hatásokra – tette fel a kérdést Cai. Kiemelte, a kereskedelmi háborúból vélhetően egyik fél sem fog igazán profitálni. A UBS szakértője szerint a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a felek visszaülnének a tárgyalóasztalhoz.