Sajátosan leleményes megoldást választottak a venezuelaiak a hiperinfláció miatt elértéktelenedett régi pénzük rengeteg nullát tartalmazó bankjegyeinek hasznosítására. A BBC riportjából kiderül, a helyiek - illetve a gazdasági válság elől más országba menekültek közül is sokan - egészen egyedi kézműves terméket állítanak elő azokból.

A teljesen elértéktelenedett régi bolívarból, illetve a pénz bankjegyeiből, élelmes helyi vállalkozók táskákat és más mindennapos használati tárgyakat készítenek, méghozzá manuálisan. Kiderült ugyanis, hogy a hiperinflációtól megtépázott, nemcsak értéküket, de hasznosságukat is elvesztő bankjegyek tartósságuk révén kiváló alapanyagul szolgálhatnak jó pár dolognak.

A leggyakoribb "kézműves termékek" a táskák.

Egy-egy darab elkészítéséhez akár több száz bankjegy is szükséges lehet, mégis, az "anyagérték" ilyenkor sem több, mint néhány cent, avagy néhány tíz forint.

Két évvel korábbi címletek a régi bolívarbólForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Az utóbbi időben gyártott bankjegyek pedig még a nedvességnek is viszonylag jól ellenállnak, tartósságuk pedig alkalmassá teszi ilyen célú felhasználásukat.

Ezeket a termékeket főként a Kolumbiába menekülők vagy a két ország határára áttelepülők készítik. Egyikőjük elmondta, egy-egy darab eladásán 7-15 dollárt keres, ami a most uralkodó állapotok szerint, családjának két heti élelmezésére elegendő összeg. 

A pénzből gyártott táskák készítéséről alább tekinthető meg egy rövid videó (angol nyelvű felirattal):

A 20-, 50- és 100 ezres címletű, lényegében értéktelen bolívarokból rengeteg van még a lakosságnál, a friss jelentések szerint ugyanis különösen a határ menti településekre még mindig nem érkezett meg a nemrégiben bevezetett új, szuverén bolívar.

Nem a táskák gyártása az egyetlen kreatív módja annak, ahogy a venezuelaiak értéktelen régi pénzüket hasznosítják. Egy Jose Leon nevű művész például egészen egyedi illusztrációkat talált ki a nemrégiben folyamatosan egyre nagyobb címletekben újranyomott bankjegyekre:

A 26 éves illusztrátor műhelyébenForrás: AFP/George Castellanos

 Sajátos tematikus elemekkel gazdagította a régi bolívar bankjegyeit:

A művész festéssel vitte fel a témákat a bankjegyekreForrás: AFP/George Castellanos

A gazdasági elemzők megjegyzik, egyelőre nem látni azt a forgatókönyvet, aminek mentén Venezuela talpra állhatna a gazdasági összeomlásból. Egyelőre az IMF sem módosított előrejelzésén, a Nemzetközi Valutaalap az év végére 1 millió százalékos inflációval számol az ország esetében.