A céges laptop magáncélra is adómentes

ibm, Lenovo, Thinkpad, laptop, notebook
A ThinkPadeken jelent meg elsőként az egér helyettesítésére szolgáló kis pöcök a klaviatúra közepén, a TrackPoint.
Vágólapra másolva!
Ha nem kerül a munkavállaló tulajdonába a munkáltató által biztosított elektronikai eszköz, akkor annak használata magáncélokra is adómentes – közölte a Saldo.
Vágólapra másolva!

Az Szja tv. 7. 11 pontja alapján adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat, melybe a laptopok is beletartoznak, nem csak az asztali számítógépek.

Ennek az adómentességnek azonban feltétele, hogy az eszköz továbbra is a munkáltató tulajdonában maradjon, tehát ne kerüljön az alkalmazott birtokába.

A munkáltató által biztosított számítógép használata során a saját tulajdonú eszköz a vállalkozás könyveiben szerepel. A számítógép-használatot biztosíthatja a vállalkozás lízingelt vagy bérelt eszköz útján is, mely a használat adómentességét nem befolyásolja - a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. a Piacésprofit.hu-n.

Ha nem kerül a magánszemély birtokába a céges laptop, akkor adómentesen használhatja magáncélokra is, még otthon is Forrás: Origo

A számítógépet vagy laptopot a munkavállaló természetesen az otthonában is használhatja, köztük magánjellegű célokra is. Sem a munkáltatónak, sem pedig a munkavállalónak nem keletkezik emiatt közteher-fizetési kötelezettsége.

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.