Az egykori adóparadicsom San Marino, amelynek a bankjai mára komoly gondokkal küszdenek, arra kényszerülhet, hogy mintegy 300 millió euró kölcsönt kérjen az IMF-től, és történetében először államkötvényeket bocsásson ki.

San Marino a világ legrégebben meglévő köztársasága, hiszen alapítása i.sz. 301-re tehető. A 34 ezer lakosú miniállam viszont épp most lábalt ki a mély recesszióból, amelyben a globális pénzügyi válság taszította egy évtizede.

IllusztrációForrás: AFP/Mandel Ngan

A baj okozója, hogy San Marino bankjainak

rossz adósságállománya már csaknem 1,7 milliárd euró, ami az ország tavalyi 1,45 milliárd eurós hazai össztermékének (GDP) 117 százaléka. San Marino jegybankjának becslése szerint a problémás hitelek 37 százaléka esetében nem is várható a visszafizetés.

Az alig 15 kilométer hosszú országban hat bank működik, ahol korábban a külföldiek "diszkréten" elhelyezhették megtakarításaikat.

Nicola Renzi, az ország külügy- és politikai államtitkára a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány az év végéig kidolgozza pénzügyi stabilitási tervét. Ennek részeként

San Marino a tervek szerint mintegy 300 millió eurós kölcsönt venne fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és ezen felül az ország történetében először, államkötvényt bocsátana ki. San Marino államadóssága a GDP mintegy 25 százaléka.