San Marino hitelt kérhet az IMF-től

World Economic Outlook, IMF, Világbank
The seal of the International Monetary Fund is seen at the headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Az egykori adóparadicsom San Marino, amelynek a bankjai mára komoly gondokkal küszdenek, arra kényszerülhet, hogy mintegy 300 millió euró kölcsönt kérjen az IMF-től, és történetében először államkötvényeket bocsásson ki.
Vágólapra másolva!

San Marino a világ legrégebben meglévő köztársasága, hiszen alapítása i.sz. 301-re tehető. A 34 ezer lakosú miniállam viszont épp most lábalt ki a mély recesszióból, amelyben a globális pénzügyi válság taszította egy évtizede.

Illusztráció Forrás: AFP/Mandel Ngan

A baj okozója, hogy San Marino bankjainak

rossz adósságállománya már csaknem 1,7 milliárd euró, ami az ország tavalyi 1,45 milliárd eurós hazai össztermékének (GDP) 117 százaléka.

San Marino jegybankjának becslése szerint a problémás hitelek 37 százaléka esetében nem is várható a visszafizetés.

Az alig 15 kilométer hosszú országban hat bank működik, ahol korábban a külföldiek "diszkréten" elhelyezhették megtakarításaikat.

Nicola Renzi, az ország külügy- és politikai államtitkára a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány az év végéig kidolgozza pénzügyi stabilitási tervét. Ennek részeként

San Marino a tervek szerint mintegy 300 millió eurós kölcsönt venne fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF)

és ezen felül az ország történetében először, államkötvényt bocsátana ki. San Marino államadóssága a GDP mintegy 25 százaléka.