A Danske Bank 200 milliárd eurós csalása

Danske Bank
A sign that reads 'Danske Bank' (Danish Bank) seen on a bank building in Aarhus, Denmark, 23 November 2016. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
Dánia legnagyobb bankja a Danske Bank akár 4 milliárd koronás (536,2 millió euró) büntetésre is számíthat, miután kiderült, hogy részt vettek Európa legnagyobb pénzmosásos ügyletében. Thomas Borgen beismerte, hogy az Észtországból érkező 200 milliárd euró jelentős része Oroszországból származó, illegális úton megszerzett pénz volt.
Vágólapra másolva!

A vállalat vezérigazgatója, Thomas Borgen lemondott, miután beismerte, hogy a Danske Bank észtországi kirendeltségeiből befolyt 200 milliárd euróból 178 milliárd euró Oroszországból érkező piszkos pénz volt. A dán bankra az ország történetének legnagyobb büntetése várhat.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

A Bloomberg értesülései szerint a Danske Banknak nemcsak a dán kormánynak kell befizetnie 536 millió eurót, hanem máshonnan is érkezhetnek büntetések, így a végösszeg az 1 milliárd eurót is meghaladhatja.

A dán bank belső vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A vizsgálat megállapította, hogy különböző trükkökkel érte el a Danske Bank, hogy nem fedezték fel

2007 és 2015 között a 200 milliárd euró beáramlását az anyacéghez a pénzintézet kicsi észtországi hálózatából.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a cég dolgozói a biztonsági rendszert kijátszva segítettek az ügyfeleknek a pénz mozgatásában. A Danske Bank belső ellenőrzése során 6200 gyanús, magas kockázatú ügyfelet azonosítottak.